Vrednost bitkoina dostigla rekordnih 30 hiljada dolara – Bankar.rs
ANALIZEFOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

Vrednost bitkoina dostigla rekordnih 30 hiljada dolara

Vrednost kriptovalute bitkoin dostigla je rekordan nivo od preko 30.000 dolara.

Ova popularna kriptovaluta je tokom 2020. godine uvećala svoju vrednost za čak 300 odsto, a samo u poslednjih mesec dana za 50 odsto.

Crnogorski IT strucnjak Mirko Jovović kaže da je jedan od razloga za ubrzani i neočekivani porast vrednosti bitkoina štampanje ogromne količine keša kako bi se “gasila vatra” krize izazvane pandemijom koronavirusa, pa je deo tog novca prešao i u kripto-investicije.

On je za portal Investitor.me izjavio da će vrednost ove kriptovalute, ali i Ethereuma, verovatno nastaviti da raste još do polovine januara.

“U prilog ovome ide i to što će se bitkoin, ali i još 549 kriptovaluta, pojaviti u novim indeksima na svetskim berzama početkom 2021. godine. To je zvanično najavljeno iz S&P Dow Jones Indices, gde su opisali bitkoin i ostale kriptovalute kao ‘vrstu imovine u nastajanju’”, rekao je Jovović.

Treća stvar koja ide u prilog kriptovalutama je velika nesigurnost u svetu po pitanju ekonomije i oporavka nakon pandemije, tako da investitori traže način kako da osiguraju svoju imovinu.

“Zna se da je bitkoin rezultat prethodne krize, ali moramo da uzmemo u obzir da je 12 godina ta kriptovaluta potvrđivala svoju rezistentnost, kao i da se veliki broj stručnjaka iz fin-teć industrije slaže da ovo nije još ni približno njegova konačna vrednost”, ukazuje je Jovović.

On dodaje da je i najpoznatija američka kripto-kompanija Coinbase predala dokumentaciju za izlazak na berzu, koji se očekuje početkom ove godine.

“Odluka PayPal-a da od ove godine prihvati digitalne valute kao sredstvo plaćanja u maloprodaji, takođe ide u prilog očekivanjima da će vrednost kripto-tržišta nastaviti da raste”, zaključio je Jovović.

Tags
Back to top button