Koji su poslednji rokovi za plaćanje poreza i doprinosa u julu? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Koji su poslednji rokovi za plaćanje poreza i doprinosa u julu?

Pre nego što se poreski obveznici zapute na odmor, trebalo bi da pročitaju detaljan kalendar Poreske uprave za jul, da ne bi propustili rokove za plaćanje obaveza i dostavljanje neophodne dokumentacije. Za svako kašnjenje obračunava se zatezna kamata za neblagovremeno plaćene javne prihode.

Prvi datum do kada dužnici moraju da pripreme dokumentaciju i novac je 5. jul, kada ističe rok za dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa za prethodni mesec. Obaveštenje se dostavlja na obrascu OZU.

Do istog datuma poslodavci moraju da predaju i izveštaje o izvršenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za prethodni mesec i uplati sredstava. Izveštaj se dostavlja na obrascu IOSI.

Ponedeljak, 11. jul je termin do kada se podnosi poreska prijava, ali istovremeno i plaća porez na premije neživotnih osiguranja za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP-PPNO.

Takođe, do 11. jula poreski dužnici moraju podneti poreske prijave za plaćanje PDV-a za prethodni mesec i to na obrascu PPPDV.

Sredinom meseca stiže i najviše obaveza za podmirivanje kada je reč o porezima. Obveznici do 15. jula imaju vremena da plate akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, kao i poreze na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za drugi kvartal 2022. godine.

Takođe, isti datum poslednji je rok za plaćanje akontacije doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za prethodni mesec, ali i akontacije poreza na dobit pravnih lica.

Do 15. jula doprinose za prethodni mesec moraju da plate sveštenici i verski službenici, domaći državljani zaposleni u inostranstvu, kao i inostrani penzioneri.

Obaveza ostaje i osnivačima, odnosno članovima privrednog društva da podnesu poresku prijavu i plate doprinose za obavezno socijalno osiguranje za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PP OD-O.

Prema kalendaru koji je objavila Poreska uprava, do 15. jula potrebnu dokumentaciju i novac neophodno je da pripreme obveznici za sledeće obaveze:

  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za prethodni mesec. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV
  • Podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV-a za drugo tromesečje 2022. godine. Prijava se podnosi na obrascu PPPDV
  • Podnošenje obrasca PID PDV 1 za jun ako je u ovom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV-a koji pretežno vrši promet dobara u inostranstvo

Do petka, 15. jula morate platiti obračunate akcize za period od 16. do kraja prethodnog meseca, ali i podneti poresku prijavu za obračun akcize za prethodni mesec, na obrascu PP OA.

Pre kraja jula, poslednjeg radnog dana ovog meseca, svoju poresku obavezu moraju izmiriti svi oni koji plaćaju obračunate akcize za period od 1. do 15. dana u mesecu.

Proveravanje poreskih obaveza

Ukoliko poreski obveznici imaju nedoumice u vezi sa plaćanjem dugovanja, sve svoje poreske obaveze mogu proveriti i online ukoliko poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat, i to putem portala ePorezi.

Oni koji nemaju tu mogućnost na posebnim šalterima Poreske uprave „Vaš poreznik“, u okviru filijala, mogu neposredno da razgovaraju sa poreskim službenicima i dobiju sve tražene informacije, kao i brošure i flajere, a sve u cilju rešavanja aktuelnog problema poreskog obveznika i dobrovoljnog izmirenja poreskih obaveza. Ovi šalteri su namenjeni svim građanima, koji nisu u mogućnosti elektronski da komuniciraju sa Poreskom upravom, i omogućavaju lakše ispunjavanje poreskih obaveza na jednom mestu.

Izvor: Biznis.rs

 

Tags
Back to top button