Savet za BDP očekuje rast od 4 odsto u drugom kvartalu, inflacije pada u julu – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Savet za BDP očekuje rast od 4 odsto u drugom kvartalu, inflacije pada u julu

Na zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije analizirani su postignuti rezultati u privrednim oblastima u prvom kvartalu 2022. godine koje utiču na BDP i razmatrani su koraci koje treba preduzeti kako bi rezultati u svim sektorima do kraja godine bili zadovoljavajući.

Na sednici je istaknuto da je u prvom kvartalu BDP iznosio 4,5 odsto, a da su predviđanja za drugi kvartal četiri odsto, dok se pad inflacije očekuje u julu.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je predsedavala sednicom informisana je da se očekuje nešto manji prinos pšenice u odnosu na prošlu godinu zbog dugotrajne suše koja je vladala, da su kukuruz i suncokret u dobrom stanju, a da se istovremeno radi na otvaranju novih tržišta za izvoz voća i povrća.

Kako je saopšteno iz Vlade u oblasti zaštite životne sredine je pojašnjenjeno da će početkom septembra biti raspisani tenderi za izgradnju prvih osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, piše Ekapija.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u toku je realizacija najvažnijih projekata, među kojima su oni u saobraćajnoj infrastrukturi, kao i izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom.

Izvor: eKapija

Tags
Back to top button