Katar postaje najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa, ali ne može zameniti Rusiju – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Katar postaje najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa, ali ne može zameniti Rusiju

Kompanija Katar enerdži i italijanska kompanija Eni udružiće se u proširenju najvećeg svetskog projekta tečnog prirodnog gasa, precizirano je ugovorom potpisanim u sedištu katarske državne kompanije u Dohi.

Prema pisanju magazina “Nedelja” Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, Katar enerdži imaće udeo od 75 odsto nove zajedničke kompanije, dok će Eni posedovati 25 odsto. Zajedničko preduzeće će imati 12,5 odsto udela u celokupnom projektu Nort fild ist, najvećem svetskom gasnom polju.

Taj projekat vredan 28,7 milijardi dolara, koji je pokrenuo Katar enerdži u leto 2019. godine će povećati kapacitet izvoza tečnog naftnog gasa Katara sa sadašnjih 77 na 110 miliona tona godišnje, što će zalivsku državu pozicionirati kao najvećeg svetskog izvoznika tečnog naftnog gasa.

Frančesko Saši, istraživač energetske konsultantske firme Ricerche Industriali ed Energetiche u Bolonji, u Italiji, rekao je za Media Line da uprkos tome Katar neće moći da popuni prazninu nastalu smanjenjem isporuka ruskog gasa Evropi. Saši navodi da je osim kapaciteta i transport gasa problem jer “nema gasovoda od Katara do Evrope“. I treće, moraju se uzeti u obzir dugoročni ugovori sa partnerima poput onih u Aziji, uglavnom Južne Koreje, Japana i Kine koji su glavni i od Evrope pouzdaniji kupci katarskog tečnog prirodnog gasa.

Izvor: Danas

Tags
Back to top button