Budžet najbolji garant duga za javna preduzeća – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Budžet najbolji garant duga za javna preduzeća

Država je, kako pokazuju podaci sa kraja marta, garantovala budžetom da će biti vraćeni 1,6 milijardi evra vredni krediti javnih preduzeća.

Državne garancije na kraju prošle godine bile su 248,3 miliona evra manje – 1,38 milijardi evra, što je bilo 2,6 odsto bruto domaćeg proizvoda. Istovremeno, ove indirektne obaveze državne kase činile su 4,5 odsto ukupnog javnog duga.

Rate se iz budžeta vraćaju ukoliko javna preduzeća to nisu u stanju. Zato su izdate garancije fiskalni rizik srpskih finansija, pa se njima bavi i Fiskalna strategija.

– Učešće ovih obaveza u javnom dugu je na približno istom nivou i u tekućoj godini, te na kraju marta 2022. godine one čine 5,3 odsto ukupnog javnog duga – stoji u ovom dokumentu.

– Ukupna otplata glavnice po osnovu garantovanih kredita u 2021. iznosila je 11,3 milijardi dinara, od čega 7,7 milijardi utiče na deficit. Nezavisno od budžetskog i računovodstvenog prikaza, dug koji umesto glavnog dužnika plaća država, povećava ukupne potrebe za zaduživanjem. Plan otplate po osnovu garancija za ovu godinu iznosi 20,6 milijardi dinara, od čega se u rashode koji utiču na rezultat uključuje 15,2 milijardi dinara.

U Fiskalnoj strategiji se dalje ističe da je ograničeno izdavanje novih garancija.

Zabranjeno je izdavanje novih garancija za kredite za potrebe likvidnosti

Izmenama Zakona o javnom dugu zabranjeno je izdavanje novih garancija za kredite za potrebe likvidnosti. Zakonom o budžetu Srbije za 2022. planirano je izdavanje garancija najviše do 146,6 milijardi dinara, i to za kredite namenjene realizaciji infrastrukturnih projekata.

Kada se posmatra stanje duga javnih preduzeća, prema izdatim garancijama, najveće su obaveze „Srbijagasa“. Javne finansije „obezbeđuju“ 443,7 njihovog, a u slučaju „Elektroprivrede Srbije“ 371,6 miliona evra vrednog duga. „Putevi Srbije“ duguju 240,5 miliona evra, za koje garantuje država. Budžet je rezerva u slučaju da „Železnice Srbije“ ne vrate 129 miliona evra obaveza. „Infrastruktura“ je u obezbeđenom kreditu od 58,9, „Srbija voz“ 91,5 miliona evra. Obaveze „Srbija karga“, iza kojih je državna kasa, iznose 36,7 miliona evra. Uz garanciju Srbije zajme i gradovi i opštine. One bi trebalo da vrate 177,1 milion evra.

Od njih zavisi i porez

Državni budžet na više načina zavisi od poslovanja javnih preduzeća.

– Postoji nekoliko kanala kroz koje se mogu materijalizovati fiskalni rizici vezani za poslovanje javnih preduzeća – ističe se u Fiskalnoj strategiji.

– Najveći, ali ne i jedini, jesu državne garancije date za kredite javnih preduzeća.

Održivost, efikasnost i profitabilnost javnih preduzeća utiču na prihode budžeta, odnosno na iznos dobiti koju uplaćuju u budžet. Kvalitet proizvoda i usluga koje obezbeđuju utiču na efikasnost i profitabilnost privatnog sektora i u krajnjoj instanci na nivo poreza koji uplaćuju u budžet.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button