Jelen: Manji porez na gorivo nije savršeno rešenje za suzbijanje inflacije, ali može da pomogne – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Jelen: Manji porez na gorivo nije savršeno rešenje za suzbijanje inflacije, ali može da pomogne

Američka ministarka finansija Dženet Jelen smatra da je vredno razmotriti privremeno ukidanje ili delimično smanjenje poreza na motorna goriva kao način za rešavanje inflacije, iako to „nije savršen” model jer možda neće dovesti do toga da se sva smanjenja prenesu na potrošače.

Jelenova je u obraćanju novinarima u ponedeljak uveče, nakon sastanaka sa kanadskom ministarkom finansija Kristijom Friland u Torontu, rekla da istraživanje ukazuje na to da bi veći efekat za potrošače imalo smanjenje viših poreza na gorivo saveznih država od generalno nižih federalnih poreza od 18,4 centa po galonu za benzin i 24,4 centa za dizel, prenosi Rojters.

„Mislim da istraživanje sugeriše da je prilično veći učinak za potrošače kada to jedna država uradi s cenama na pumpi…Na saveznom nivou imamo niže, mnogo niže poreze na nego na nivou država, a podaci si mešoviti”, navela je ona, dodajući da su cene goriva „značajan teret za američka domaćinstva“.

Oslobadajanje od poreza na gorivo kojim se privremeno eliminišu ti nameti, „iako nije savršeno, jeste nešto što bi trebalo da se razmotri“ kako bi se suzbila inflacija, rekla je Jelenova.

Američka ministarka je odbacila ideju o oživljavanju projekta naftovoda Kistoun XL između Kanade i SAD-a kao načinu da se kratkotročno ublaži pritisak na rast cena nafte uzrokovan ruskim napadom na Ukrajinu.

Američki predsednik Džo Bajden je prvog dana nakon stupanja na dužnost odbio dozvolu za završetak cevovoda Kistoun XL, koji bi prenosio modifikovani bitumen iz kanadskog naftnog peska do rafinerija na srednjem zapadu SAD-a i na obali Meksičkog zaliva, ocenjujući da to zakovalo SAD na višedecenijsko korišćenje fosilnih goriva s intenzivnom emisijom ugljenika.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button