Vlada subvencioniše poreze i doprinose za strance: Uslov neto plata od 1.820 evra – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlada subvencioniše poreze i doprinose za strance: Uslov neto plata od 1.820 evra

Vlada Srbije donela je na polednjoj sednici uredbu o subvencijama za kompanije, strane ili domaće, koje posluju u Srbiji, a koje zapošljavaju novonastanjena lica u našoj zemlji. To praktično znači da pravo na subvenciju po radniku imaju kompanije koje odluče da zaposle strance koji su se skoro doselili u našu zemlju.

Pravo na dodelu podsticaja imaju lica koja poslodavac zaposli zaključno do kraja naredne godine. Osim stranaca to mogu biti i domaći povratnici iz inostranstva ili oni koji su se školovali van granica zemlje. To mogu biti i oni koji su neprekidno zaposleni kod poslodavca u periodu između dana podnošenja prijave i 31. decembra godine u kojoj je podneta prijava.

Nova uredba predviđa podsticaje za poslodavce koje zapošljavaju ljude za kojima postoji tražnja na tržištu rada. Kako se navodi, uslov je da novozaposleni radnik ima osnovnu zaradu najmanje 300.000 dinara, što je oko 1.820 evra neto.

Uslov je i da novonastanjeno lice u periodu od dve godine, od dana zaključenja ugovora o radu sa poslodavcem, nije boravilo na teritoriji Srbije više od 180 dana.

Podsticaji se isplaćuju u visini 70 odsto poreza na zarade za jedno ili više zaposlenih novonastanjenih lica, i 100 odsto obračunatih i uplaćenih doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button