Najveća transkacija u sektoru nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi u 2019. godini – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Najveća transkacija u sektoru nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi u 2019. godini

CTP i konzorcijum tri bankarske grupe postigli su dogovor o pozajmici vrednoj 1,9 mlrd EUR za industrijski portfolio kompanije u Češkoj, koji se sastoji od 200 objekata, koji zauzimaju 2,7 miliona kvadratnih metara vrhunskog industrijskog prostora. U dosad najvećoj transakciji u sektoru nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE), ovaj sedmogodišnji kredit obezbediće sredstva za refinansiranje 1,6 mlrd EUR za postojeće objekte, kao i 269 mil EUR za finansiranje projekata koji bi trebalo da budu završeni u narednih 18 meseci.

“Drago nam je što smo potvrdili svoju saradnju i odnose sa našim najvažnijim bankarskim partnerima kroz postizanje ovog istorijskog dogovora o sindikovanom zajmu. Ovaj dogovor obezbeđuje srednjoročno finansiranje naših projekata u Češkoj. On će nam pružiti značajnu pomoć u postizanju našeg sledećeg cilja, a to je ukupno 10 miliona kvadratnih metara”, izjavio je Remon Vos, CEO CTP grupe.

Ova transakcija objedinjuje 40 postojećih kredita u jedan sindikovani.

“Nova struktura zajma znatno pojednostavljuje naše prethodne finansijske aranžmane i čini nas spremnijima za budućnost. Sada možemo da pojednostavimo uzimanje ovog kredita i da osetimo prednosti sigurnog srednjoročnog finansiranja našeg industrijskog portfolija, uz finansiranje razvoja u narednih 18 meseci”, rekao je Zdenjek Raus, direktor finansija CTP-a za Češku.

“Iznos od 1,9 mlrd EUR čini ovaj dogovor najvećim u sektoru nekretnina u CEE, ne samo u Češkoj. Svi akcionari, posebno naši zakupci, imaće koristi od stabilnog i sigurnog finansiranja koje će obezbediti ova transakcija, što će im omogućiti da se fokusiraju na svoje osnovne aktivnosti, a CTP-u da nastavi da pruža usluge najvišeg kvaliteta na tržištu. Dugoročni dobri odnosi koje imamo sa bankama, a koje ovaj dogovor potvrđuje, pružaju osnovu za dalju saradnju u okviru našeg portfolija u centralnoj i istočnoj Evropi, koji trenutno iznosi 5 miliona m2”, rekao je Ričard Vilkinson, direktor finansija na nivou grupe.

“Ovo je istorijski dogovor na polju finansiranja nekretnina u centralnoj i istočnoj Evropi po veličini i složenosti. On naglašava vodeću poziciju Erste grupe u centralnoj Evropi i banke Česká spořitelna u Češkoj. Ovim dogovorom nastavljaju se naši odlični dugoročni odnosi sa CTP-om”, rekli su Patrik Zehetmajer, šef sektora za finansiranje nekretnina u Erste grupi, i Pavel Kračmar, član uprave banke Česká spořitelna.

“Veoma smo zadovoljni što možemo da pružimo podršku CTP-u kroz ovaj istorijski dogovor koji još jednom potvrđuje našu sposobnost da pomognemo svojim klijentima putem inovativnih finansijskih struktura”, rekli su Mateo Pjetropoli, šef sektora za finansiranje u CEE u UniCredit banci, i Slavomir Bena, šef sektora za poslovno i investiciono bankarstvo za Češku i Slovačku u UniCredit banci, u zajedničkoj izjavi.

“Ovaj dogovor potvrđuje posvećenost Societe Generale regionu centralne Evrope, kao i posvećenost Komerčni banke češkom tržištu, i naglašava sposobnost naše grupacije da podrži inovativna i kreativna rešenja koja zadovoljavaju potrebe naših klijenata. Veličina i složenost ovog dogovora pružaju jedinstvene izazove, za koje s ponosom možemo da kažemo da smo ih rešili. Ovaj dogovor postavlja novi standard za finansiranje u CEE, a nama je veoma drago što smo podržali CTP”, rekli su Žan-Pjer Šerbi iz sektora za poslovno i investiciono bankarstvo Societe Generale i David Formanek, član uprave Komerčni banke.

Pravnu podršku CTP-u u ovoj transakciji pružila je Kveta Vojtova, advokat za transakcije i poslove spajanja i preuzimanja, uz podršku lokalnog bankarskog i korporativnog tima CTP-a.

Izvor: eKapija

Tags
Back to top button