Ubedljivo najkraća i najbolja lekcija o stresu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Ubedljivo najkraća i najbolja lekcija o stresu

Jedan psiholog održao je svojim studentima sledeće predavanje.

“Svakog dana suočavamo se sa izazovima i preprekama, koje nam pomažu da rastemo i koji nas definišu. Ali, kada se stres uvuče, to može da učini da stvari postanu skroz nemoguće. Može nas čak paralisati i sprečiti da uradimo stvari koje moraju da se završe”, rekao je on.

Onda je sipao vodu iz bokala u čašu, i pitao svoje studente:

“Kolika je težina ove čaše vode?”

Studenti su davali razne odgovore.

“Dva decilitra”, rekla je jedna studentkinja, a zatim su se nizali odgovori: “Tri decilitra”, “Pet decilitara”, “300 grama”…

Profesor im je na to kazao:

“Apsolutna težina ove čaše nije bitna. Ona zavisi od toga koliko dugo je držim. Ako je držim jedan minut, ništa se neće desiti. Ako je držim jedan sat, počeće da me boli ruka. Ako je držim ceo dan, moja ruka će utrnuti i biću paralisan, navodi Buka.

Dakle, težina čaše nije se promenila, ali što je duže držim, ona postaje teža. Stresovi i brige u životu su poput ove čaše vode. Ako mislite o njima neko vreme, onda nije problem. Ako mislite o tome malo duže, onda počinje da boli. Ako mislite o njima ceo dan, bićete paralisani i nesposobni da uradite bilo šta drugo. Zapamtite: Spustite čašu!”, rekao je on.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button