Građani za letovanje najčešće uzimaju keš kredite od 1.000 do 3.000 evra – Bankar.rs
Uncategorized

Građani za letovanje najčešće uzimaju keš kredite od 1.000 do 3.000 evra

U prethodnim godinama, naročito pre početka pandemije korona virusa, u ponudi banaka bilo je dosta namenskih kredita, između ostalog i kredita za godišnje odmore i različita turistička putovanja.

Na osnovu sklopljenog ugovora između banke i neke turističke agencije, agencija je upućivala klijente banci koja je odobravala kredite za ove namene, naravno na osnovu prethodno utvrđene kreditne sposobnosti.

Međutim, danas banke klijentima uglavnom nude izuzetno atraktivne potrošačke (gotovinske) kredite kojima se i ne zna tačna namena, ali ih klijenti neretko koriste za finansiranje turističkih aranžmana, objašnjavaju u Udruženju banaka Srbije (UBS) za Biznis.rs.

Kada je reč o uslovima, kamatama i roku otplate ovakve vrste zajmova, u UBS-u navode da precizne i tačne uslove po kojima klijent može da dobije gotovinski ili namenski kredit za letovanje treba tražiti od svake banke pojedinačno.

“Uobičajeno je kod svih banaka da su krediti za ove namene uglavnom izraženi u dinarima, uz fiksnu kamatnu stopu koja se kreće u rasponu od 6,5 do 8 odsto na godišnjem nivou. Rok otplate je najčešće od 12 do 18 meseci, dok se nenamenski gotovinski krediti odobravaju i na znatno duže rokove, neretko i do 72 meseca. Ove vrste kredita najčešće su u ponudi banaka bez učešća, kao i bez troškova obrade kredita”, navode u UBS.

Na pitanje koliko ljudi uopšte uzima kredite za ovakve namene i o kojim iznosima je obično reč, oni napominju da se klijenti pre svega odlučuju za keš kredite, i to u iznosu od 1.000 do 3.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

“Interesovanja ima i za turističke kredite koji postoje u ponudi nekih banaka. Oni su uglavnom kratkoročni i realizuju se na osnovu profakture za turistička putovanja. Reč je o aranžmanima čija cena nije previsoka, a ima banaka koje, u saradnji sa turističkim agencijama, omogućuju plaćanje turističkih aranžmana putem platnih kartica, na šest do 12 meseci i to bez kamate”, napominju u Udruženju banaka.

Komentarišući rast kamata i kako će to uticati na potražnju za ovakvom vrstom zajmova, u UBS kažu da bez obzira na rast referentne kamatne stope dinarski krediti neće drastično poskupeti u odnosu na prethodni period.

„Imajući u vidu stečene navike ljudi, kao i činjenicu da smo skoro izašli iz pandemije i da su uglavnom ukinuta većina ili sva ograničenja po pitanju turističkih putovanja, mislimo da će, bez obzira na krizu izazvanu ratom u Ukrajini i inflatornim pritiscima koje trpe većina zemalja EU, interesovanje za letovanja, pa samim tim i za korišćenjem kredita za ove namene, biti na nivou tražnje od pre pandemije“, navode u UBS.

Banke nude različite mogućnosti

Na pitanje šta je njihov savet građanima koji planiraju da se zaduže na ovaj način, naši sagovornici navode da kada je u pitanju odlazak na letovanje uvek je bolje novac uštedeti nego plaćati kamatu na kredit. Međutim, ukoliko nemaju ušteđevinu savet je da prilikom izbora turističkog aranžmana pre svega vode računa o svojim finansijskim mogućnostima.

“Ukoliko se letovanje finansira iz kredita poželjno je da taj kredit bude kratkoročan, najduže do 12 meseci. Takođe, uvek je bolja opcija opredeliti se za dinarski kredit sa fiksnom kamatnom stopom. Klijenti banaka veoma često imaju mogućnost da određene turističke aranžmane plate na šest do 12 rata i to bez kamate, platnim karticama ili čekovima građana, na osnovu ugovora koji banka ima sa turističkom agencijom.  Naša je preporuka da klijenti koriste ovu pogodnost kad god su u mogućnosti”, ističu u UBS.

Izvor: Biznis.rs

 

Tags
Back to top button