Evo ko najviše zarađuje u Srbiji – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Evo ko najviše zarađuje u Srbiji

Prosečna plata u Srbiji u junu ove godine iznosila je 55.633 dinara, ali su zaposleni u nekim oblastima u ovom mesecu primili i do tri puta više, pa je mesečna neto zarada nekih od njih iznosila oko hiljadu i po evra.

Baš kao i u prethodnom periodu, i u junu su najveće plate u Srbiji imali zaposleni u vazdušnom saobraćaju. Radnici u kontroli letenja, piloti i kopiloti u proseku su zaradili po 177.277 dinara neto, piše Blic.

U vrhu najplaćenijih profesija u Srbiji u junu nije bilo mnogo promena u odnosu na prethodne mesece. Na drugom mestu po visini zarada nalaze se radnici u proizvodnji duvanskih proizvoda koji su u proseku primili 142.726 dinara. Odmah za njima su zaposleni u rudarstvu, sa 134.050 dinara, dok su programeri, čije plate se već neko vreme posmatraju kao najviše, u junu zaradili u proseku 123.293 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Prema visini junskih zarada u našoj zemlji pri vrhu liste ponovo su našli i oni koji se bave finansijskim uslugama. Tako su finansijski savetnici i analitičari, matematičari i statističari, zaradili prosečno po 109.777 dinara. Farmaceuti su takođe među zanimanjima koja u Srbiji primaju plate veće od prosečne, pa su tako oni u junu imali zaradu od 87.027 dinara.

Posmatrajući podatke o zaradama po opštinama i gradovima, prestonica i dalje ima najviše zaposlenih koji zarađuju više od prosečne plate u Srbiji. Vračar, Novi Beograd, Stari grad i Savski venac i u junu su bili na vrhu liste po prosečnim zaradama stanovnika. Tako je na Vračaru prosečna junska plata bila 90.235 dinara, na Novom Beogradu 86.221 dinar, u opštini Stari grad 85.831 dinar, a u opštini Savski venac 78.414 dinara, navodi Blic.

Van Beograda, mesta koja se izdvajaju po visini prosečnih plata su Lajkovac, Bor, Novi Sad i Kostolac.

Blic Biznis je nedavno istraživao i kolike su prosečne plate u javnim preduzećima. Zaključak je da su dva i po puta veće od prosečne zarade u Srbiji i da idu do 130.000 dinara.

Prosečna plata u Srbiji za juna 2019. godine iznosila je 55.633 dinara i nominalno je veća za 9 odsto, a realno za 7,4 procenata u odnosu na isti mesec prošle godine. Prosečna junska bruto zarada iznosila je 74.009 dinara, što je više za 8,8 odsto nominalno, odnosno za 7,2 procenta realno nego u junu 2018. godine.

Plate u javnom sektoru bile su veće od ostalih i iznosile su 59.389 dinara. U javnim državnim preduzećima, plate su u proseku iznosile 70.192 dinara.

Tags
Back to top button