Poskupljuju dinarske pozajmice: Pooštravanje monetarnih uslova je mera kroćenja inflaciji – Bankar.rs
BANKESLIDERSVE VESTI

Poskupljuju dinarske pozajmice: Pooštravanje monetarnih uslova je mera kroćenja inflaciji

Referentna kamatna stopa od juče je 2,5 odsto. Treći put zaredom Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da je podigne, kao meru obuzdavanja rastuće inflacije.

Na jučerašnjoj sednici povećana je sa dva odsto, za još 50 baznih poena, što će uticati na cenu dinarskih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom. U narednim mesecima očekuje se da budu skuplji, kako nove gotovinske pozajmice koje građani budu uzimali kod banaka, tako i ostatak duga koji se trenutno otplaćuje.

Na belibor, koji banke u Srbiji najčešće koriste kao osnovnu cenu novca kod kreditiranja u dinarima, na šta dodaju profitnu maržu, direktno utiče visina referentne kamatne stope NBS. Prošli mesec, nekoliko banaka je već odreagovalo na povećanja referentne kamatne stope i već podiglo cene dinarskih kredita.

– Donoseći odluku o daljem pooštravanju monetarnih uslova, IO je pre svega imao u vidu da je nastavak konflikta u Ukrajini uticao na produbljivanje energetske krize, dalji rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, otežano funkcionisanje međunarodnih lanaca snabdevanja – kažu iz NBS.

– U takvim uslovima, procena je da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove. To je neophodno kako bi se ograničio dalji rast inflacije na domaćem tržištu, održala relativna stabilnost kursa dinara prema evru.

Kako je NBS saopštila, inflacija je u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila da se kreće uzlaznom putanjom i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, od čega je oko dve trećine doprinosa i dalje poticalo od cena hrane i energije.

– Rast uvozne inflacije odrazio se i na rast bazne, koju čini ukupna inflacija po isključenju cena hrane, energije, alkohola i cigareta – stoji u Izveštaju.

– Bazna inflacija koja je u aprilu iznosila 5,5 procenata i dalje je niža od one u zemljama regiona, a i od domaće ukupne.

Kako kažu, očekuje se da inflacija krene da opada u drugoj polovini godine, a vraćanje u granice cilja predviđa se u drugoj polovini naredne godine. Izvršni odbor je juče odlučio i da koridor kamatnih stopa NBS ostane nepromenjen, tako da stopa na kreditne olakšice iznosi 3,5 procenata, a na depozitne olakšice 1,5 odsto.

– Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, kao i daljem rastu zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu – poručuju u NBS.

– Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. jula.

ZAOŠTRAVAJU I VODEĆE BANKE

DODATNO jačanje pritisaka na međunarodnom nivou uticalo je na zaoštravanje njihovih monetarnih politika. Tako je Sistem federalnih rezervi u maju nastavio ciklus povećanja referentne kamatne stope, na raspon 0,75 odsto – jedan procenat. U narednim mesecima FED će dodatno pooštravati monetarne uslove. Pored toga, i Evropska centralna banka je u martu, u uslovima jačih od očekivanih inflatornih pritisaka, odlučila da dodatno smanji obim popuštanja i započne sa povećanjem kamatnih stopa.

RAST BDP 4,4 ODSTO

PREMA proceni Republičkog zavoda za statistiku, rast bruto domaćeg proizvoda je u prvom tromesečju iznosio 4,4 odsto međugodišnje – kažu u NBS.

– I pored visokog stepena neizvesnosti, NBS očekuje nastavak rasta naše ekonomije i u narednom periodu. Procenjuje se da će realan rast BDP u ovoj godini biti u rasponu od 3,5 odsto do 4,5 procenata.

Izvor: novosti.rs

Tags
Back to top button