Hong Kong najskuplji grad za život u 2022. godini – Bankar.rs
SVE VESTI

Hong Kong najskuplji grad za život u 2022. godini

Koji je najskuplji grad za život u svetu? Na lestvici 10 najskupljih gradova za život čak šest je iz Azije – Hong Kong, Tokio, Šangaj, Guangdzou, Seul i Tel Aviv.

Globalna kompanija za mobilnost ECA International objavila je svoju godišnju listu najskupljih gradova na svetu za život, a treću godinu zaredom na vrhu lestvice našao se Hong Kong, prenose mediji.

Kompanija pravi ovu listu na osnovu nekoliko faktora, uključujući prosečnu cenu osnovnih proizvoda za domaćinstvo kao što su mleko i jestivo ulje, kiriju, komunalije, javni prevoz i snagu lokalne valute.

Najskuplji grad za život, ali i kontinent
Ovo je treća godina zaredom da Hong Kong preuzima “čast” da bude najskuplji grad na .

Ne samo da je Hong Kong proglašen najskupljim gradom za život, već se i Azija može nazvati najskupljim kontinentom.

Na lestvici 10 najskupljih gradova za život čak šest je sa ovog kontinenta – Hong Kong, Tokio, Šangaj, Guangdzou, Seul i Tel Aviv.

Lee Kuane, regionalni direktor ECA za Aziju objasnio je razloge za rastuće prisustvo kontinentalne Kine na ovom indeksu.

„Većina gradova u kontinentalnoj Kini na našoj rang listi ima više stope inflacije nego što smo navikli da vidimo, ali su one i dalje tipično niže nego drugde u Aziji“, rekao je Kuane.

Zato, glavni razlog njihovog uspona na rang listi je kontinuirana snaga kineskog juana u odnosu na druge glavne valute.

A gde su na listi evropski gradovi?

Švajcarska je na lestvici 10 najskupljih gradova za život ima čak dva predstavnika – Ženevu na trećem mestu i Cirih na sedmom mestu. Ostatak lestvice rezervisan je Njujork (drugo mesto) i London (četvrto mesto).

ECA International radi svake godine listu najskupljih gradova za život na temelju nekoliko faktora, uključujući prosečne cene svakodnevnih namirnica,  stanarine, režija, javnog prevoza, ali i stabilnosti domaće valute.

Tags
Back to top button