OECD smanjio prognozu svetskog rasta za 2022. na tri odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

OECD smanjio prognozu svetskog rasta za 2022. na tri odsto

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je svoje predviđanje za svetski rast ove godine na tri odsto u odnosu na 4,5 odsto koliko je prognozirala u decembru, što je, kako je navela posledica rata u Ukrajini.

Posebno će biti pogođene zemlje evro zone koje će zabeležiti rast BDP-a od 2,6 odsto ove godine u odnosu na 4,3 odsto koliko je u svojoj decembarskoj prognozi predvidela ta međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu.

Svetska privreda se još smanjuje sa ratom u Ukrajini i postoje rizici da će privredna aktivnost dalje da se usporava, upozorio je OECD u najnovijoj prognozi u kojoj predviđa i skok inflacije ove godine.

“Humanitarna kriza nam se odvija pred očima ostavljajući hiljade umrlih, primoravajući milione izbeglica da beže iz svojih domova i preteći ekonomskom oporavku koji je krenuo posle dve godine pandemije”, rekla je glavni ekonomista OECD-a Loran Bun u uvodnom tekstu za ovu prognozu pod naslovom “Cena rata”.

OECD, koja okuplja 38 razvijenih zemalja, očekuje da će inflacija nastaviti da skače. Organizacija predviđa da će u zemljama članicama inflacija ove godine dostići 8,5 odsto, duplirajući svoju prethodnu prognozu. To će biti najviša godišnja inflacija od 1988. godine.

Organizacija očekuje da će se inflatorni pristisci smiriti iduće godine ali takođe upozorava da u ovom kontekstu ništa nije sigurno.

“Svet će platiti visoku cenu za ruski rat protiv Ukrajine”, upozorila je Bun na konferenciji za novinare danas i precizirala da je privredni pad u svetu “direktna posledica rata”.

Većina velikih ekonomskih organizacija snizilo je svetske prognoze rasta. Svetska banka je juče predvidela rast svetskog BDP-a od 2,9 odsto ove godine a Međunarodni monetarni fond je u aprilu snizio prognozu i očekuje rast od 3,6 odsto.

Izvor: Novi magazin

 

Tags
Back to top button