Bugarska ne odustaje: “Uvešćemo evro” – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

Bugarska ne odustaje: “Uvešćemo evro”

Bugarska ne odustaje od svog plana da nacionalnu valutu zameni evrom počevši od 2024. godine.

Međutim zvanična Sofija mora da pojača napore na tome da objasni tu promenu svojim građanima, koji su i dalje podeljenog mišljenja o tom pitanju, izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov u intervjuu za Blumberg, prenosi novinite.com.

Njujorška agencija piše da je to prva zvanična potvrda prelaska na valutu Evrozone otkad je on došao na čelo vlade u decembru.

U tom intervuu je takođe najavio ulazak Bugarske u šengen zonu u roku od šest meseci, kao i uvođenje zelenog sertifikata za zaposlene u državnoj administraciji, ako žele da zadrže posao.

Među Bugarima je podrška ulasku u Evrozonu promenljiva, jer oko polovina građana smatra da bi to imalo negativne posledice, a više od tri četvrtine njih zabrinuto je zbog mogućeg špekulativnog podizanja cena, prema julskom barometru raspoloženja nacije.

I bugarski ministar finansija Asen Vasilev je rekao da je Bugarska tehnički potpuno spremna da usvoji evro, te da datum koji je za to određen, 1. januar 2024. godine, ni na koji način nije ugrožen, prenosi B92.

“Poenta je da se pravilno sprovede kampanja koja će svima pomoći da razumeju šta znači usvajanje evra – koje su koristi i potencijalni rizici, kao i to kako donositi ‘informisane’ odluke. Verujemo da je to najbolji plan za Bugarsku”, dodao je.

Tags
Back to top button