Na početku berzanske nedelje najveći dobitnici Amazon i Apple – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Na početku berzanske nedelje najveći dobitnici Amazon i Apple

Berzanski indeksi na Wall Streetu su blago porasli u noći između ponedeljka i utorka po evropskom vremenu, najviše zahvaljujući rastu cena akcija velikih tehnoloških kompanija, a trgovalo se nesigurno zbog visoke inflacije i najava agresivnog povećanja kamata Federalnih rezervi, američke centralne banke.

Dow Jones je ojačao 0,05 odsto na 32.915 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,31 odsto na 4.121 bod, a Nasdaq indeks 0,4 odsto na 12.061 bod, piše agencija Mina.

Najviše su porasle cene akcija u potrošačkom i komunikacionom sektoru, a među najvećim dobitnicama bila je akcija Amazona, s rastom cene od dva odsto.

Poskupele su akcije još nekoliko tehnoloških divova, kao što je Apple, s rastom od 0,5 odsto.

Na tržištu vlada oprez jer se očekuje agresivno povećanje kamata američke centralne banke.

Očekuje se da će u junu i julu Federalne rezerve dodatno povećati kamate po 0,5 procentnih bodova, pa bi se do kraja godine ključne kamate mogle kretati u rasponu od 2,5 do 2,75 odsto.

Osim inflacije i povećanja kamata, nesigurnost na tržištu posledica je rata u Ukrajini, poremećaja u lancima nabavke i usporavanja rasta najvećih ekonomija u svetu. Zbog toga je od početka godine S&P 500 indeks u minusu oko 13 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je jedan odsto na 7.608 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,34 odsto na 14.653 boda, a pariski CAC 0,98 odsto na 6.548 bodova.

Tags
Back to top button