Pad profita banaka na domaćem tržištu, zarada u 2021. godini 417,8 miliona evra – Bankar.rs
DOMAĆE BANKESLIDERSVE VESTI

Pad profita banaka na domaćem tržištu, zarada u 2021. godini 417,8 miliona evra

Bankarski sektor Srbije poslovao je u 2021. godini, inače drugoj godini pandemije sa profitom, međutim, zarada se još nije vratila na neke pređašnje iznose. Banke su prošle godine, posle oporezivanja, zaradile 49,3 milijarde dinara što je oko 417,8 miliona evra.

U 2020. godini, profit im je bio manji kao posledica moratorijuma i visokih rezervacija i iznosio je 390 miliona evra. U 2019. godini, kada su podnele deo troška za konvertovanje stambenih zajmova iz švajcarskog franka u evro zaradile su 530 miliona evra, a godinu dana ranije rekordnih 600 miliona evra. Ukratko, bankama poslednjih godina nije išlo loše, ali znaju i za bolje dane, piše Politika.

Broker kuće Momentum Securities Nenad Gujaničić kaže da je profit bankarskog sektora u 2021. godini dostigao 49,3 milijarde dinara. Uprkos rastu profitabilnosti, profiti banaka nisu dostigli nivo od pre pandemije, tačnije u odnosu na 2018. i 2019. godinu.

„Međutim, rezultat banaka u osnovnom poslovnom području nije lošiji, odnosno beleži se uzlazni trend u poređenju sa 2018. i 2019. godinom. Istina, neto prihod od kamata je tek neznatno veći u odnosu na pretpandemijski period, pre svega usled generalno niskog nivoa kamata na tržištu i niskih stopa rasta kreditne aktivnosti. Neto prihod od kamata dostigao je 129,1 milijardu dinara i bio je veći za 12,2 odsto u odnos na pandemijsku 2020. godina. Najveći napredak u profitabilnosti bankarski sektor je napravio u segmentu naknada i provizija, što je posledica dominantnog položaja banaka na finansijskom tržištu. Neto prihod od naknada i provizija skočio je 50 odsto u odnosu na 2020. godinu i iznosio je 55,7 milijardi dinara, a ova stavka bila je znatno veća i u odnosu na 2019. godinu”, navodi Gujaničić.

Prošla godina bila je veoma dinamična na bankarskom tržištu, jer su mnoge promenile vlasnike. Ipak neke se formalno vode i dalje odvojeno što znači da su im takvi i finansijski izveštaji. Crédit Agricole još nije spojena sa Raiffeisen bankom, Sber banka koja je prodata AIK banci vodi se sada kao Naša AIK banka, dok je prošle godine bila ruska, a Komercijalna i NLB takođe su prošle godine imale odvojene finansijske izveštaje.

Intesa banka je zadržala lidersku poziciju sa zaradom od 10,3 milijarde dinara koja je nešto veća u odnosu na godinu ranije kada je profit bio 9,5 milijardi dinara. Na drugo mesto posle dužeg vremena izbila je Raiffeisen banka sa zaradom od 6,8 milijardi dinara. Od trećeg do petog mesta su AIK, Unicredit i OTP banka sa sličnim profitima u rasponu od 5,7 do 5,9 milijardi dinara.

Po visini zarade od 3,6 milijardi dinara Komercijalna banka zauzima šesto mesto, a ni sa profitom NLB koja je kupila ne bi se pomerila mnogo naviše, jer je ova slovenačka banka lane zaradila oko 500 miliona dinara.

Sledeću grupu sa nižim profitom predvodi Erste banka sa zaradom od 2,4 milijarde dinara, sledi Banka Poštanska štedionica koja je lane zaradila 2,2 milijarde dinara, Crédit Agricole sa zarađenih 1,7 milijardi.

Turska Halk banka zaradila je gotovo 900 miliona dinara, Adikko 800 miliona dinara, Procredit 469 miliona dinara, a Evrobank Direktna 414 miliona dinara, a slično i 3banka što je novo ime za novosadsku Opportunity banku.

Broj banaka koje su poslovale u minusu se smanjio i 2021. ih je bilo tri: Mobi banka uknjižila je gubitak od 412 miliona dinara, Api banka od 198 miliona dinara, a Mira bank 204 miliona dinara.

Tags
Back to top button