NIS ostaje bez ruske nafte – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

NIS ostaje bez ruske nafte

Naftna industrija Srbije (NIS), posle novog paketa sankcija EU, neće moći da se snabdeva ruskom sirovom naftom preko Jadranskog naftovoda (JANAF), potvrđeno je za N1 u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Kako su rekli u odgovoru na upit N1, Srbija nije jedina evropska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali, dodaju, čine sve da se obezbedi sigurno snabdevanje.

„Novim paketom sankcija zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem, a NIS se snabdeva sirovom naftom koja se tankerima doprema do luke Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da nema mogućnosti da se do Rafinerije u Pančevu više doprema ruska sirova nafta, ali bi NIS mogao da uvozi sve ostale vrste sirove nafte sem ruske, kao što je u prethodnom periodu već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja“, navode u ministarstvu.

U narednom periodu, pored rešavanja pitanja snabdevanja, radiće se, dodaju, i na povećanju zaliha sirove nafte, koje bi „uz stabilne rezerve naftnih derivata dale dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu“.

„Jedna od očekivanih posledica novog paketa sankcija EU je i pritisak na tražnju, jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije“, pojašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike.

(N1)

Tags
Back to top button