Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Stres utiče na naše psihičko i fizičko zdravlje, a rezultati se uveliko vide i na našoj koži

Ali, činioci poput klima uređaja, veštačkog svetla, nezdravog ručka ili sati buljenja u ekran kompjutera takođe mogu uticati na ten.

Budući da većinu vremena provodimo na poslu, to je često presudno za zdravlje kože.

U studiji koju je sproveo “Beauty Pie”, više od 3.000 zaposlenih iz 15 različitih industrija pitano je koliko od 18 činioca (uključujući rad pred ekranom, nošenje maske za lice, visok nivo stresa ili visoke temperaturne razlike) utiče na njihovu kožu svaki dan.

Svakom od ovih poslova tada je dodeljena takozvana ocena stresa kože do 100. Što je rezultat veći, to se više faktora koji oštećuju kožu javlja u svakodnevnom radu i posao je bio zahtevniji za kožu, prenosi Novi list.

Sa ocenom za stres na koži od 74,36, naučna i farmaceutska industrija pokazale su se kao najgore za kožu.

Zaposleni u ovoj industriji često rade u kasnim ili noćnim smenama ili u klimatizovanim prostorima. Mnogi naučnici takođe su napolju na visokim temperaturama, što dugoročno može negativno uticati na kožu.

Rad do kasno ili noću može uzrokovati nedostatak sna, što može dovesti do tamnih krugova ili nateklih očiju. A rad na otvorenom i na vrućini izlaže kožu preteranom izlaganju suncu. Ako radite u ovoj industriji, trebalo bi da se oslonite na niz krema s hidratantnim sastojcima poput hijaluronske kiseline.

Mesto nakon nauke i farmaceutske industrije zauzima građevinska industrija (električari, građevinski inženjeri, krovopokrivači…) sa ocenom 70,5, zatim energetika (inženjeri, naučnici, terenski radnici i dr.) sa ocenom od 68,8 i hotelijerstvo i turizam (kuvari, konobari, voditelji hotela, turistički vodiči, somelijeri…) sa ocenom kožnog stresa 65,8.

Sektor sporta i slobodnog vremena (učitelji joge, sportski treneri i instruktori plivanja) bio je najbolji sektor za kožu sa ocenom 34,2.

Zaposleni ove grupe zanimanja retko osećaju da su pod stresom, obično se zdravo hrane i uglavnom se drže standardnog radnog vremena.

Iza njega sledi sektor obrazovanja (učitelji, mentori, predavači) sa ocenom 38,9. Na trećem mestu među najboljim zanimanjima za kožu su pravni poslovi poput advokata ili sudija. Ova grupa zanimanja ima ocenu 41,9.

(Blic)

Back to top button