Egipatski milijarder gradi luksuzne hotele po Srbiji? – Bankar.rs
KOMPANIJESVE VESTI

Egipatski milijarder gradi luksuzne hotele po Srbiji?

Egipatski milijarder Naser Abdel Latif, vlasnik najskupljih hotela u Egiptu, planira da uloži stotine miliona evra u našu zemlju.

Informer piše da Latifovi saradnici uveliko traže najbolje lokacije u Šumadiji i na jugu Srbije na kojima bi se gradili luksuzni hotelski kompleksi sa privatnim vilama, piše Informer.

Abdel Latif jedan je od najvećih egipatskih investitora u turizam i u svom vlasništvu ima četiri hotela pod svetskim brendom ‘Riksos’, a nedavno je potpisao ugovore i sa lancima hotela ‘Ric Karlton’ i ‘Meriot’. Za sada se još ne zna koja od ovih franšiza bi došla u našu zemlju. Kako je ranije isticao, njegova ‘Latif grupa’ uglavnom stavlja akcenat na dugoročna ulaganja i razvoj turizma, i to najviše rezidencijalnog, gde se grade veliki kompleksi odmarališta, praktično turistička naselja, sa privatnim vilama i najrazličitijim pratećim sadržajima.

Neiskorišćeni predeli

Da je jedan od vodećih egipatskih investitora zainteresovan za Srbiju kao destinaciju, potvrdio nam je i muftija Mustafa Jusufspahić, koji je sa delegacijom Grada Niša boravio u Šarm el Šeiku, gde je, između ostalog, potpisan sporazum o saradnji dva grada.

– Jedan od najvećih, možda čak i najveći investitor iz Egipta, Naser Abdel Latif pokazao je da je veoma zainteresovan za ulaganja u Srbiju. Njegov posao je da investira, a Srbija je pokazala da je vredna za investicije i da su poslovi u našoj zemlji veoma profitabilni – rekao je muftija, koji je jedan od najboljih poznavalaca srpsko-egipatskih odnosa.

Saradnja Šarm el Šeika i Niša

Prošle nedelje u Egiptu boravila je delegacija Niša koju je predvodila gradonačelnica Dragana Sotirovski. Tokom posete je sa guvernerom Južnog Sinaja Haledom Fudom potpisan sporazum o saradnji koji će, između ostalog, omogućiti studentima iz Egipta da studiraju u Nišu.

Egipćani su pokazali veliko interesovanje za povezivanje sa niškim Naučno-tehnološkim parkom, za izgradnju ‘smart sitija’ u Šarm el Šeiku, ali i za intenziviranje koraka za uvođenje direktne avio-linije do Niša.

Muftija podseća da su Arapi, a naročito biznismeni iz Emirata kao investitori već uveliko prisutni u Srbiji, a Egipat ima dobro pozicionirane pojedince na svetskoj lestvici investitora.

Prema rečima muftije, u Srbiji ima dosta lepih neiskorišćenih predela, pa je to prilika da ih ponudimo nekom ulagaču i da ih zajednički pokrenemo. On je dodao da Egipćani, zahvaljujući reciprocitetu i bilateralnim sporazumima, imaju pravo na vlasništvo nad imovinom u Srbiji, kao što Srbi mogu da budu vlasnici nekretnina u Egiptu.

– Srbija ima mnogo vrednih predela, pomalo zapuštenih, koje bi trebalo zajednički da pokrenemo, a tako ćemo uspeti i da sačuvamo omladinu da ne napušta rodne krajeve – rekao je muftija.

Hoteli

Naser Abdel Latif je u Egiptu izgradio dva rizorta ‘Riksos’, jedan za porodičan odmor i drugi za sve starije od 16 godina. On ima hotele u Šarm El Šeiku, Hurgadi, Kairu, Aleksandriji, Suecu…

Dobra saradnja

Prema njegovim rečima, saradnju olakšava i to što su dva naroda po mentalitetu veoma slična.

– Egipat ima 106 miliona stanovnika i veoma je dobro takvu zemlju imati za prijatelja. Oni su uvek uz nas i uvek nas dosledno podržavaju – rekao je muftija i izrazio uverenje da će saradnja biti plodotvorna na mnogim poljima, od turizma i ekonomije do obrazovanja, nauke, tehnologije, razmene kadrova.

Šta bi sve mogle da sadrže investicije

  • rizorti
  • kongresni centri
  • vile
  • kompleks za zabavu i kupovinu
  • akva-parkovi

Izvor: Blic

Tags
Back to top button