Druga najbogatija žena u tehnološkoj industriji napušta Fejsbuk posle 14 godina – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Druga najbogatija žena u tehnološkoj industriji napušta Fejsbuk posle 14 godina

Najava odlaska Šeril Sandberg (Sheryl Sandberg) sa pozicije glavne operativne direktorke kompanije Meta, pod čijim okriljem je Fejsbuk, predstavljena je kao kraj jedne ere u Silikonskoj dolini. Pored ostalih izuzetnih dostignuća, Sandberg (52) jedna je od retkih osoba koja je zaradila više od milijardu dolara, iako nije bila izvršni direktor kompanije.

Dok mnogi korporativni rukovodioci imaju tendenciju da zadrže većinu svojih akcija kao dokaz poverenja u svoje kompanije, ona je prodala više od 75 odsto svojih akcija Fejsbuka tokom proteklih 10 godina. To je ukupno oko 22 miliona akcija, što joj je donelo 1,7 milijardi dolara, prema podacima analitičke kuće VerityData, prenosi CNBC.

Prema magazinu Forbs, njeno neto bogatstvo procenjeno je na 1,6 milijardi dolara, što je čini drugom najbogatijom ženom u tehnološkoj industriji, posle Meg Vitman (Meg Whitman). Vitman je bila dugogodišnja izvršna direktorka kompanije Hjuit Pakard, a njenu imovinu Forbs je procenio na 3,2 milijarde dolara.

Sandberg je svoje akcije unovčila u širokom rasponu cena, jer su one višestruko dobile na vrednosti tokom njenih 14 godina rada u Fejsbuk. U inicijalnoj javnoj ponudi kompanije 2012. godine akcije su koštale 38 dolara, dok se u septembru prošle godine njima trgovalo za 382 dolara po akciji.

Uprkos statusu milijarderke, Sandberg nije pokazala sklonost prema jahtama, privatnim avionima i kućama na plaži, kao što je uobičajeno za tehnološke tajkune. Sandberg je takođe poklonila dobar deo svojih prihoda u dobrotvorne svrhe, pa je tako 2016. godine donirala 107,2 miliona dolara kroz svoju fondaciju „Lean On“. Njena istoimena knjiga iz 2013. godine učinila ju je kontroverznom figurom korporativnog feminizma, ocenjuje Gardijan. Ova knjiga je postala svojevrstan manifest za žene na radnom mestu. Sandberg je nekoliko puta svedočila pred Kongresom, kako bi odgovarala za pogrešne poteze Fejsbukom. Uspešno je odbacila krivicu kompanije od optužbi za manipulaciju glasačima na predsedničkim izborima 2016. godine, kao i za prošlogodišnje nemire na Kapitol hilu.

Delovala je kao mekša i prijatnija verzija izvršnog direktora kompanije Fejsbuk, sada Meta, Marka Zakerberga (Mark Zuckerberg) od koga je starija 15 godina. Analitičari ocenjuju da je bilo je dosta kontroverzi, ali sa čisto poslovnog stanovišta, dok će ono što je izgradila u kompaniji Fejsbuk ostati veoma moćno i ući će u poslovnu istoriju Silikonske doline.

Sandberg se pridružila kompaniji Fejsbuk četiri godine nakon njenog osnivanja, kao jedina „odrasla osoba“ među omladinom koja je pokrenula platformu. Izradila je strategiju monetarizacije brzorastuće baze korisnika i pomogla u revoluciji poslovnog modela oglašavanja. Kada je došla u Fejsbuk 2008. godine, godišnji prihod kompanije bio je oko 200 miliona dolara, a prošle godine Fejsbuk je prihodovao 117 milijardi dolara, prema podacima kojima raspolaže Business Insider.

Prema hroničarima nastanka i razvoja Silikonske doline, primarna uloga Šeril Sandberg bila je izgradnja „najefikasnijeg i najskupljeg štita dopadljivosti u istoriji“, a preko nje Fejsbuk je izmislio ono što neki nazivaju „nuklearnim oružjem za masovno odvraćanje pažnje“.

Reagujući na njenu najavu odlaska iz kompanije, Zakerberg je najavio novi pristup koji će se više oslanjati na veštačku inteligenciju.Od prošle godine, kao matična kompanija Fejsbuk, Instagrama i Votsapa, Meta je najavila udaljavanje od poslovanja društvenih mreža u prostor virtuelne stvarnosti. Zakerberg je uložio milijarde u „metaverzum“, prostor proširene virtuelne komunikacije. Odlazak Šeril Sandberg iz kompanije označava kraj jedne ere, a Fejsbuk treba da izgradi novu reklamnu i poslovnu infrastrukturu, što će biti posao za nekog drugog. Ona će po odlasku sa druge pozicije po rangu u kompaniji Meta ostati u njenom upravnom odboru.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button