Kako klimatski uslovi utiču na pomorski saobraćaj? – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Kako klimatski uslovi utiču na pomorski saobraćaj?

Zbog klimatskih promena nivo vode na rutama mnogih transportnih brodova se smanjio, što prevoznicima znatno otežava poslovanje, a uskoro bi i El Ninjo mogao da pogorša njihovu situaciju.

Trenutno je najgora situacija u Panamskom kanalu, jednoj od najprometnijih pomorskih ruta na svetu. Tamo je zbog suše kakva do sada nije zabeležena nivo vode toliko nizak da je smanjen broj plovila koji njime mogu da saobraćaju. Takođe je smanjeno i njihovo maksimalno opreterećenje, što znači da se u njih ukrcava manje tovara. Zbog svega navedenog mnoštvo brodova koji čekaju da budu pušteni formirali su gužvu na ulazu u kanal, koja podseća na zakrčenje Sueckog kanala iz 2021. zbog koje je roba ka Evropi kasnila mesecima.

Na sve to, ove godine očekuje se i El Ninjo, fenomen koji utiče na grejanje mora i koji se dešava u razmaku između dve i sedam godina. A desiće se baš ove. Vrhunac El Ninja trebalo bi da se bude u decembru a njegov uticaj da se širi po planeti u narednim mesecima.

Ukoliko se sve ostvari ovako kako Ujedinjene nacije predviđaju, vremenski uslovi će za pomorce, ali i za sve nas, postati još gori, jer bi ovo trebalo da dovede do rasta temperatura i učestalijih vremenskih nepogoda.

Biznis i finansije

Tags
Back to top button