Radnici Fijata: Obavešteni smo o napretku u pregovorima – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Radnici Fijata: Obavešteni smo o napretku u pregovorima

Iz pregovaračkog tima radnika Fijata rekli su za N1 pre sastanka sa premijerkom Anom Brnabić da su nezvanično obavešteni da ima napretka u pregovorima Stelantisa i Vlade Srbije i dodaju da će na sastanku biti obavešteni o tom napretku. Dodaju da od svoja četiri zahteva ne odustaju i kažu da ukoliko postoji mogućnost da se dogovore, čekaju premijerku sledeće nedelje u Kragujevcu, a ukoliko ne bude dogovora – kreću blokade od srede i neće stati.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovaraće sa predstavnicima sindikata Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu o statusu radnika u predstojećem periodu pripreme proizvodnje električnog automobila koju je najavio konzorcijum „Stelantis“ u kojem je i Fijat.

Nekoliko stotina radnika u četvrtak je ispred ulaza u kragujevačku fabriku održalo jednočasovni protest upozorenja i pozvalo Vladu da kao vlasnica jedne trećine kapitala te kompanije, do ponedeljka predstavi rešenja za status radnika koji su po proceni poslodavca višak.

Premijerka je posle tog protesta razgovarala s predstavnicima korporacije “Stelantis”, u kojoj je i Fijat, o tome zašto su prekršili dogovor sa Vladom o tome da se izjašnjavanje radnika o napuštanju fabrike ili odlasku na rad u inostranstvo odloži do 20. juna.

U fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, po rečima premijerke, od 2.016 radnika, oko 500 treba da ostane u pripremi nove proizvodnje, a oko 500 radnika neće biti više potrebno i za njih se pripremaju otpremnine.

Preostalih oko 1.000 radnika ostaje da radi u kragujevačkoj fabrici, s tim što će ići na obuku u fabrikama “Stelantisa” u inostranstvu.

Izvor: N1

 

Tags
Back to top button