Saudijska Arabija povećava proizvodnju nafte ako snabdevanje iz Rusije značajno padne – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Saudijska Arabija povećava proizvodnju nafte ako snabdevanje iz Rusije značajno padne

Saudijska Arabija je spremna da poveća proizvodnju nafte ako ruska značajno padne zbog zapadnih sankcija koje su joj uvedene, piše Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

“Vode se razgovori o tome da Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati odmah povećaju proizvodnju, što bi moglo da bude objavljeno na današnjem sastanku grupe OPEK+”, rekao je jedan diplomata, a prenosi Rojters.
Grupu OPEK+ čine članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici s Rusijom na čelu.

“Povećanje proizvodnje koje je planirano za septembar biće prebačeno na jul i avgust”, naveo je sagovornik britanskog poslovnog lista.
Saudijska Arabija, najveći proizvođač nafte u OPEK-u, ranije je odbijala pozive Vašingtona da poveća pumpanje iznad kvote na koju je, kao članica grupe OPEK+, pristala u okviru sporazuma o postepenom povećanju proizvodnje.

Rijad se saglasio s predlogom da promeni svoj stav i da poveća proizvodnju kako bi se smirile cene nafte, priklanjajući se zahtevu administracije američkog predsednika Džoa Bajdena, rekli su izvori FT-a upoznati sa razgovorima.

Saudijske vlasti uveravaju da će povećati proizvodnju ukoliko na tržištu nafte dođe do krize sa snabdevanjem, dodaje se u izveštaju.
Izvor: rtv.rs
Tags
Back to top button