Mihajlović: Naši prioriteti su povezivanje i jačanje regionalne snabdevenosti energijom – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mihajlović: Naši prioriteti su povezivanje i jačanje regionalne snabdevenosti energijom

Ulaganja u nove kapacitete za proizvodnju energije, različiti dobavljači gasa i unapređenje energetske efikasnosti i regionalno energetsko povezivanje su prioriteti za srpsku energetiku, a obezbeđivanje redovnog i kvalitetnog snabdevanja najvažniji je zadatak čitave Evrope, izjavila je danas u Bakuu ministarka energetike Zorana Mihajlović.

Srbija je centralni deo jugoistočne Evrope, zemlja na putu ka punopravnom članstvu u EU i naši prioriteti jesu povezivanje i jačanje regionalne energetske bezbednosti. Neophodno je da svi zajedno u jugoistočnoj Evropi, ali i šire, radimo zajedno na tome da budemo energetski bezbedni i nezavisni, rekla je Mihajlović na Energetskom forumu u Bakuu.

Ona je istakla da Srbija oko 70 odsto energije dobija iz termoelektrana, koje su stare i koriste lignit niske kalorične vrednosti, nešto manje od 30 odsto su velike hidroelektrane, a samo 3,5 odsto jesu drugi obnovljivi izvori energije.

Ni Srbiji, kao ni drugim državama, neće biti lako da dostigne karbonsku neutralnost, imajući u vidu izazove sa kojima se svet suočava, ali da je zelena agenda jedini način da se osigura dugoročna energetska bezbednost, smatra Mihajlović, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Mihajlović je najavila da će se završetkom interkonekcije sa Bugarskom naredne godine dobiti mogućnost snabdevanja gasom i iz drugih izvora, ukazujući da je o tome razgovarala sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i ministrom Parvizom Šahbazovim.

Bez obzira na probleme i izazove sa kojima se zbog rata u Ukrajini svi zajedno suočavamo i koji će ostaviti ekonomske posledice na sve zemlje, ostajemo potpuno posvećeni procesu energetske tranzicije, izjavila je Mihajlović.

Tags
Back to top button