Vlada dodeljuje 3,1 milijardu dinara malim preduzećima – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Vlada dodeljuje 3,1 milijardu dinara malim preduzećima

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2022. godini, u iznosu od oko 3,1 milijardu dinara.

Ministarstvo u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i uz podršku projekta “Srbija i EU – Oprema za privredu”, koji finansira EU, dodeljuje bespovratna sredstva mikro i malim preduzećima, preduzetnicima i zadrugama.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra.

Od ukupno 3,1 milijardu dinara, Ministarstvo privrede obezbedilo je 1,9 milijardi dinara, a EU bespovratna sredstva i tehničku podršku za sprovođenje projekta u ukupnom iznosu od 11 miliona evra. Cilj Programa je podrška investicijama i podsticaj bržem privrednom razvoju.

Sredstva opredeljena Programom namenjena su za sufinansiranje nabavke nove opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenljivih dobara i nove opreme za izvođenje građevinskih radova.

Privredni subjekti koji ispune uslove programa i kojima banke, odnosno lizing kompanije uključene u realizaciju programa – uslovno odobre kredit odnosno finansiranje – mogu ostvariti pravo na sufinansiranje do 25 odsto od neto vrednosti opreme koja se nabavlja.

Učešće privrednih subjekata iznosi 5% od ukupne vrednosti opreme, dok se ostatak obezbeđuje iz kredita poslovnih banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija uključenih u sprovođenje programa. Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih na neodređeno vreme, na dan 31. decembar 2021. godine po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja:

– jedan zaposlen do milion dinara;

– dvoje do petoro zaposlenih do 2,5 miliona dinara;

– šest i više zaposlenih do 5 miliona dinara.

Prijave za dodelu bespovratnih sredstava, zajedno sa ostalom dokumentacijom i zahtevom za kredit odnosno finansijski lizing, predaju se ili dostavljaju elektronski u jednoj od ekspozitura ili filijala poslovnih banaka i lizing kompanija koje učestvuju u realizaciji ovog programa.

Izvor: Telegraf

Tags
Back to top button