Kineski juani sve popularniji na ruskom deviznom tržištu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Kineski juani sve popularniji na ruskom deviznom tržištu

Potražnja za kineskim juanima na ruskom tržištu deviza porasla je nakon uvođenja sankcija, izvestila je ruska centralna banka, signaliziravši da bi mogla podupreti taj trend negativnim kamatama na pologe u evrima i dolarima. “Na deviznom tržištu sankcije (uvedene Rusiji) potaknule su, između ostalog, pojačanu upotrebu valuta koje funkcioniraju kao alternativa dolaru i evru”, utvrdila je ruska centralna banka u izveštaju o finanasijskoj stabilnosti, poimence izdvojivši kineski juan, piše See Biz.

Udeo deviza u pasivi ruskih banaka smanjio se u poslednje vreme budući da su klijenti ubrzano povlačili novac s deviznih računa dok je njihov udeo u aktivi banaka porastao, izvestila je centralna banka.

Dodali su i da bi mogli spustiti kamatne stope na depozite u evrima i dolarima u negativno područje kako bi ubrzali taj trend.

Udeo deviza u imovini kućanstava, ključujući dionice i štednju, bio je krajem prošle godine relativno stabilan i iznosio je 22 odsto, navodi centralna banka, dodavši da ga ne planira ciljanim merama smanjivati.

Procenjuje i da bi nakon zamrzavanja ruskih deviznih i zlatnih rezervi u SAD-u i EU i rasprava o njihovoj mogućoj zapleni centralne banke, posebno u Aziji i na Bliskom istoku, mogle preispitati strategiju štednje i smanjiti udeo evra i dolara u rezervama.

“Može se očekivati jačanje potražnje za zlatom i oslabljena uloga dolara i eura u rezervama”, prognoziraju.

Sankcijama bez presedana SAD i EU zamrznuli su otprilike polovinu ruskih zlatnih i deviznih rezervi čija je vrednost na početku ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini 24. februara iznosila gotovo 640 milijardi dolara.

Krajem prošle godine ruske zlatne rezerve iznosile su 131,5 milijardi dolara, a devizne rezerve 612,9 milijardi dolara. Do 20. maja ove godine kliznule su na 583,4 milijarde dolara.

(Blic)

Tags
Back to top button