25 godina Telekoma Srbije – Četvrt veka za novi vek – Bankar.rs
ANALIZESLIDERSVE VESTI

25 godina Telekoma Srbije – Četvrt veka za novi vek

Priču o Telekomu Srbija nije lako početi, a završiti je nemoguće.

Jedan od najtvrđih ekonomskih stavova na našim prostorima jeste da je državna svojina u privredi loš model kao i da menadžment u većinski državnim kompanijama često ne pruža svoj maksimum niti stremi održavanju pozitivnih rezultata, a kamoli širenju poslovanja. Međutim, 25 godina najveće telekomunikacione kompanije u regionu za sada sasvim uspešno ruše ovu ustaljenu mantru ekonomskog neoliberalizma. Ili pak svojim izuzetkom potvrđuju ovo pravilo, kako ko bira da gleda.

U prošlogodišnjem izveštaju sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi u izdanju SeeNews-a, Telekom Srbija je zauzeo 60. poziciju. Ovako visoka pozicija je odličan rezultat za državnu kompaniju, još kad se tome doda činjenica da ista ne posluje u uslovima monopola kakvi su karakteristični za ostale privredne segmente u kojima su državna preduzeća lideri, već u izrazito jakoj tržišnoj utakmici u svim zemljama u kojima je prisutna.

A Telekom Srbija grupa je osim Srbije, pristuna i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini (Republici Srpskoj), Severnoj Makedoniji, Kosovu, Austriji, Švajcarskoj…a ako govorimo o poslovnim segmentima ta lepeza je daleko šira i objedinjuje najsavremenije usluge iz oblasti fiksne i mobilne telefonije, prenosa podataka, interneta, kablovskih operatera, digitalne televzije, kreiranja multimedijalnih sadržaja, bankarstva, digitalnih akademija, ulaganja u startape i inovativne preduzetnike itd itsl.

Impresivne dve decenije koje je pored regionalnog širenja obeležila i mudro liderski sprovođena duga lista akvizicija, doveli su Telekom Srbija Grupu na zlatni pijedestal operatera na maltene svim tržištima na kojima posluje. Jedinstveni brend mts uspeo je da uđe u svačiji dom i da od maltene svakog stanovnika ovog našeg regiona napravi svog klijenta na neki način. Bilo da koristite 68 mrežu u Crnoj Gori, bilo da ste klijent Banke Poštanska štedionica u Srbiji, bilo da vam treba internet na koji god način poželite, bilo da gledate kanale Superstar i uživate u renesansi domaće kinematografije, ili ste pasionirani ljubitelj fudbala, košarke i listate neki od Arena kanala, ili ste bankar koji želi da prati Bloomberg na južnoslovesnkim jezicima, ili želite da naučite kako se postaje startap inovator ili pak to već jeste i treba vam investitor…svi zajedno smo u lancu koji se zove mts a iza kog stoji Telekom Srbija.

Iza tog, kao iza svakog uspešnog poslovnog lanca, stojali su i stoje uspešni poslovni ljudi, a podatak koji obara je rezultat takvog poslovanja koji se ogleda u činjenici da je Telekom Srbija za 25 godina postojanja isplatio dividende akcionarima u iznosu od milijardu i 47 miliona evra.

U poslednje četiri godine, kada je počeo novi investicioni ciklus Telekoma Srbija, imovina kompanije je više nego duplo uvećana.

Do 2017. godine imovina kompanije je bila ispod 160 milijardi dinara, da bi godinu za nama Telekom Srbija završio sa imovinom vrednom 360 milijardi dinara (skoro 3,1 milijardu eura). Poređenja radi, stalna imovine cele Telekom Srbija Grupe, sudeći po konsolidovanim finansijskim izveštajima za 2020. godinu iznosila je 378 milijardi dinara tj preko 3,2 milijarde evra.

Ako pak posmatramo rezulteta poslovanje Telekom Srbije, po izveštima koji su dostupni (a isti datiraju tek od 2006. godine zaključno sa prošlom 2021. godinom) vidimo da je kompanija svih 16 godina poslovala pozitivno, a da je ukupna neto dobit nakon oporezivanja iznosila preko 404 milijarde dinara, što po sadašnjem kursu iznosi skoro 3,5 milijarde evra čiste zarade.

Neto dobit Telekoma Srbija za prošlu 2021. godinu je iznosila preko 13 milijardi dinara i veća je za skoro 140 odsto u odnosu na godinu ranije, tj za više od 7,6 milijardi dinara. Evrima izraženo, čita zarada prtehodne godine bila je preko 112 miliona eura!

O rezultatima poslovanja smo prošle godine pisali i mi na stranicama našeg portala, ali smo i prethnodnih dana mogli videti zvanične izjave glavnog čoveka Grupe Vladimira Lučića koji je u nekoliko intervjua obrazložio gde Telekom Srbija danas stoji i ono što je još važnije kuda ide (očekivanja za 2022. godinu su da će Telekom preći magičnu cifru od milijardu eura prihoda, a na nivou grupe čak i 1,5 milijardi).

Lučić je na poziciji generalnog direktora Telekoma Srbija tek godinu i po dana, a na to mesto ga je kandidavao uspešan rad prethodnih godina na pozciji koordinatora za internet i multimediju Telekom Srbija Grupe, ali i pre svega meteorski uspeh koji je napravio na poziciji izvršnog direktora M:tel Crna Gora. Možda je malo poznata činjenica, ali svakako hvale vredna da je kompanija M:tel u Podgorici „podignuta“ i stavljena u puni pogon za svega 77 dana te 2007. godine, te da je kompanija koja ove godine slavi 15. rođendan za tako kratak period od svega deceniju i po dospjela na lidersku poziciju među 3 operatera u izrazito jakoj utakmici i izraženo penetriranom tržištu kakvo je crnogorsko.

Za kraj, ovaj kratki tekst o najvećoj telekomunikacionoj grupaciji u regionu možemo završiti samo jednom lepom informacijom i najavom da je Telekom Srbija juče zvanično zakazala 60. Skupštinu akcionara na kojoj će se, pored redovnih aktivnosti i odluka, raspravljati i o isplati dividende akcionarima.

Upravi Telekoma Srbija i akcionirama želimo još puno dobrih vesti i čestitamo srebrnu 25. godišnjicu uspešnog rada.

Tags
Back to top button