Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija kineskim bankama duguje tri milijarde dolara

Direktorka Centra za azijske studije Dragana Mitrović izjavila je da je prema prošlogodišnjem rebalansu budžeta dug Srbije prema Kini trenutno veći od tri milijarde dolara.

Pri tom, u taj dug neki dogovoreni poslovi još nisu uračunati, pa projekti poput izgradnje kanalizacije širom Srbije, Beogradski metro i drugi veliki projekti još nisu deo obračuna.

Ona je za TV Insajder navela da je dug Srbije prema Kini, kada se uračunaju drugi krediti koji još nisu došli na naplatu, verovatno oko 10 milijardi dolara.
Ukazala je da je iznos kineskih investicija relativno skroman u odnosu na iznos kredita koje je Srbija uzela od te zemlje.

„To su bile prve direktne investicije, ali sve ostalo su krediti i zajmovi za finansiranje infrastrukturnih projekata u oblasti saobraćaja i energetike, koje dominantno realizuju kineske kompanije mimo tendera“, dodala je Mitrović.

Upitana ko je na dobitku od takve saradnje, Mitrović je odgovorila da su kineski krediti u početku bili povoljni i jedini koji su Srbiji bili dostupni, ali da se to u međuvremenu promenilo.

Mitrović je ukazala da je najviše pritužbi građana zbog „degradacije i bezobzirnog ophođenja kineskih firmi prema problemima životne sredine“. Primetila je da je „vrlo teško objasniti i odbraniti“ to što u najplodnijem delu Srbije postoji, kako su kineski investitori rekli, najveća fabrika za proizvodnju guma.

Tags
Back to top button