Cena nafte ponovo će rasti: EU najavljuje prekid 90 odsto uvoza ruske nafte – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cena nafte ponovo će rasti: EU najavljuje prekid 90 odsto uvoza ruske nafte

Tržište nafte i jutros beleži rast. Barel nafte sve je skuplji i na londonskom tržištu dostigao je cenu od 123 dolara, što je rast za skoro 2 odsto u odnosu na juče. To je rst i za desetak dolara za manje od dve nedelje.

Cena nafte na američkom tržištu je 118 dolara, što je takođe rast u odnosu na juče za oko 3 odsto. Cena nafte porasle su na najviši nivo u poslednja 2 meseca.

Danas ističe i uredba o ograničenju cena goriva na benzinskim pumpama, a kako saznaje Blic, ona će najverovatnije biti i produžena. To bi praktično značilo da će se cena goriva formirati kao i do sada, odnosno da će je država ograničavati od petka do petka. Druga opcija jeste ukidanje ograničenja i prepuštanje formiranja cene tržištu.

Evrodizel će na pumpama ove nedelje sve do petka 3. juna u 15 h, koštati najviše 203,5 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 187 dinara za litar.

Dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu.

”Ovo će do kraja godine efektivno prekinuti oko 90 procenata uvoza nafte iz Rusije u EU”, napisala je Lajen noćas na Tviteru.

Ona navodi i da se plan za ”što brži prekid” zavisnosti EU od ruskog gasa oslanja na četiri stuba:

”Manje trošenje energije, divezifikacija izvora koji se ne zasnivaju na fosilnim gorivima, masovno investiranje u obnovljive izvore energije i finasiranje”, zaključilaje Lajen na Tviteru nalogu.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, pozdravila je dogovor Evropskog saveta o sankcijama za rusku naftu.

Tags
Back to top button