Novih 4,5 miliona evra subvencija za Henkel Srbija – Bankar.rs
KOMPANIJEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Novih 4,5 miliona evra subvencija za Henkel Srbija

Kompaniji Henkel Srbija odobreno je 4,5 miliona evra državnih subvencija namenjenih za izgradnju novih i proširenje postojećih proizvodnih linija u Kruševcu, navodi se u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Kompanija ima obavezu da zaposli najmanje sto novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine.

To znači da je Henkel dobio 45.000 evra po jednom novozaposlenom što je više od prosečne relativne subvencije koja je prema poslednjim podacima iznosila 30.000 evra po jednom zaposlenom.

Henkel je u obavezi da uloži najmanje 45 miliona evra u narednih pet godina. Ulaganje podrazumeva kupovinu ili izgradnju objekta (17,65 miliona evra) i kupovinu nove opreme (27,35 miliona evra).

Projekat ulaganja se odnosi na proširenje pogona površine veće od 24 hiljade kvadratnih metara za proizvodnju proizvoda za održavanje higijene toaleta, proširenje pogona za proizvodnju kapsula za mašinsko pranje sudova, multifunkcionalnu zgradu za novu garanciju proizvoda za pranje veša i izgradnju skladišta.

Nova generacija kapsula za mašinsko pranje sudova, koja bi trebalo da se proizvodi u Kruševcu, će se prodavati na tržištu Zapadne Evrope (Nemačka, Italija, Španija), Centralne i Istočne Evrope (Poljska, Austrija, Mađarska, Bugarska, Ukrajina, Srbija…), Rusije, Kazahstana i Turske, pojašnjava se u rešenju Komisije.

Pogon u Kruševcu se danas sastoji od proizvodnje praškastih deterdženata i tečnih i čvrstih proizvoda, piše u rešenju.

Kompanija Henkel je u Srbiji osnovana 2002. godine i u vlasništvu je istoimene kompanije iz Austrije.

Bavi se proizvodnjom deterdženata, sapuna, sredstava za čišćenje i poliranje i poseduje pogone za proizvodnju u Inđiji i Kruševcu, navodi se u rešenju Komisije.

Henkel ima 594 zaposlenih i ostvaruje prodaju od oko 309 miliona evra, od čega 258 miliona evra u odeljenju kućne hemije, piše u dokumentu.

Dodaje se da su najistaknutiji brendovi koji se proizvode u Srbiji Merix, Persil, Mer, Bref, Toliler i Somat.

Rekorder po subvencijama

Henkel Srbija je 2020. godine dobio 14,4 miliona evra subvencija za izgradnju nove proizvodne linije i proširenje već postojećih u fabrici u Kruševcu i zapošljavanje sto novih radnika.

Sa 144.362 evra po zaposlenom Henkel je dobio do sada najviše novca po jednom novom radniku.

Izvor: Nova ekonomija

Tags
Back to top button