Gas ćemo plaćati po naftnoj formuli, evo šta ona znači – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASAVETI ZA POSAOSLIDER

Gas ćemo plaćati po naftnoj formuli, evo šta ona znači

Novi ugovor za snabdevanje gasom biće potpisan na tri godine, a cena za taj gas će se isključivo obračunavati na osnovu „naftne formule“, a kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to znači da će se u zimskim mesecima cena za hiljadu kubnik metara kretati između 310 i 408 dolara. Poređenja radi, trenutno, prema berzanskim cenama od petka 27. maja, hiljadu kubika gasa se plaća oko 870 dolara (cena po megavat času x 9,5).

“Mi smo se plašili da ćemo da dobijemo ponudu 70 odsto „berzanske formule“ (u računanju cene gasa), a 30 odsto naftna formula, do onih najoptimističnijih očekivanja 80-20 za naftnu formulu. Dobili smo ono što je mnogo bolje od svih naših nadanja, a to je 100 odsto naftna formula. U ovom trenutku, na primer, sa fomulom 80-20 za naftnu cena gasa je 545 dolara”, rekao je Aleksandar Vučić.

Ipak, o konkretnoj ceni gasa nije bilo reči, jer kako je i on sam objasnio fiksna cena ne postoji već će ona zavisiti od cena nafte, ali da će svakako biti izuzetno povoljna. Poslednji dostupni podaci cena barela Brent nafte u Evropi (od petka 27.05. kada je zavšreno trgovanje na ICE berzi u Londonu) pokazuju da barel nafte košta 119,3 dolara.

U suštini, naftna formula je alternativni način računanja cena gasa u odnosu na berzanske cene. Prema naftnoj formuli cena gasa prati cenu nafte na berzi od pre devet meseci.

Konkretno u tom slučaju će se cena gasa obračunavati na osnovu cena nafte na roterdamskoj berzi i mazuta na svetskom tržištu na određeni dan, te kada se to preračuna formira se cena koja može da stupi na snagu tek kroz devet meseci.

Tačnu cenu gasa po novom ugovoru, kako je najavio predsednik, znaćemo tek nakon što se završe razgovori sa “Gaspromom“, i dodao da je još jedna nepoznanica nabavka dodatne količine gasa.

“Samo nam ostaje da vidimo za dodatne količine, i o tome moramo da razgovaramo sa Aleksejem Borisovičem“, istakao je predsednik Vučić.

“Nama je potrebno još 800 miliona kubnih metara gasa, ostaje da se razgovara oko cene za tih 800 miliona kubnih metara. Samo je nepoznanica taj jedan deo cene za tu količinu, jer još uvek ne znamo koliku ćemo količinu da ugovorimo”, zaključio je predsednik.

On je istakao i da ako se ne pokriju sve količine, neće čekati zimu, nego će ići sa kupovinom ranije da bi se napunila skladišta i da može da se povlači iz skladišta tokom zime.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button