Ruske kompanije će u Srbiji ostati još dve godine – Bankar.rs
Uncategorized

Ruske kompanije će u Srbiji ostati još dve godine

Ruske kompanije koje su započele poslovanje u Srbiji od početka rata u Ukrajini ostaće ovde najverovatnije još dve, tri godine, procenuju domaće advokatske kancelarije za biznis pravo.

Očekuje se da će se ova ekspanzija njihovog dolaska nastaviti u narednom periodu jer je to zasad način da nesmetano nastave poslovanje sa svetom u sigurnom okruženju.

Da li su ove kompanje ovde kratkoročno ili srednjoročno? Trenutno nema odgovora i teško je predvideti koliko će ovde ostati i videti koristi da rade ovde, naveli su advokati na online sastanku „Ruske sankcije: Uticaj na kompanije u JIE“ koji je organizovala Pravna alijansa Jugoistočne Evrope (SELA).

Iskustvo advokatskih kancelarija pokazuje da novopridošli Rusi potpisuju ugovore za nekretnine na godinu, dve ili tri i to su upravo indikatori koji kažu da će na srednji rok ove kompanije biti ovde.

Odluka o trajnijem usidravanju je složena, i zavisi od više faktora kao što su poslovno i poresko okruženje, troškovi rada, cene nekretnina kako za stanovanje tako i kancelarijskog prostora, i drugih gradskih sadržaja, procena je koja se čula na sastanku.

„Očekujemo još velikih ruskih kompanija da će započeti posao ovde kao što je Yandeks koji namerava da preseli 300 zaposlenih, i Luxoft sa istim brojem radnika“, navode advokati i dodaju da obe firme već traže veće poslovne prostore.

Srbija je jedina zemlja u ovom delu sveta koja nije uvela sakcije Rusiji što je rezultiralo egzodusom ruskih kompanija i otvaranjem firmi najviše u Beogradu, ali i širom zemlje. Prema diplomatskim izvorima sa kojima je Nova ekonomija razgovarala, u Srbiji je više od 30.000 Rusa. Rusi imaju problema u korišćenju kartica i raspolaganju novcem, ali zasad ima načina da se to prevaziđe.

Zašto ruske firme vide Srbiju kao spasonosno rešenje? Srbija je jedina zemlja koja se nije priključila zasad 5. paketu sankcija Zapada i time omogućava ruskim firmama da nastave posao sa svetskim klijentima u bezbednom i stabilnom okruženju. Procedura za registrovanje firme ista je za Ruse kao i za domaće privrednike. Srbija i Rusija imaju niz potpisanih sporazuma koji ruskim investitorima omogućavaju plasman proizvoda na EU tržište bez carina. Takođe, dve zemlje imaju potpisan sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

U jednom danu i po 50 registracija ruskih firmi

Od početka sukoba 23. februara, pa samo do 1. aprila, više od 300 kompanija čiji su osnivači iz Rusije, započelo je poslovanje u Srbiji. Poređenja radi, ako se gleda period od tri godine pre početka rata, 435 ruskih kompanija je registrovano u Srbiji. Najviše se registruje kompanija koje se bave programiranjem, konsaltingom, IT uslugama, veleprodajom i slično.

Skok cena nekretnina

Dolazak velikog broja ruskih kompanija i Rusa izazvao je nagli skok cena na tržištu nekretnina. Rusi koji započinju posao, sele se sa celim porodicama, što znači da ako ruska kompanija ima 300 ljudi, to je automatski priliv od 1000 Rusa.

Cene nekretnina su se duplirale u nekim delovima prestonice. Više nije moguće rentati stan mesečno jer se sa Rusima sklapaju godišnji ugovori.

(Nova Ekonomija)

Back to top button