Za skoro 70 mlrd dolara preuzeta jedna od najvrednijih softverskih kompanija – Bankar.rs
SVE VESTI

Za skoro 70 mlrd dolara preuzeta jedna od najvrednijih softverskih kompanija

Američki proizvođač čipova Broadcom sklopio je sporazum o kupovini softverske kompanije VMware za 69,5 milijardi dolara, uključujući i dugove.

Deoničari VMware imaće mogućnost da biraju da li će primiti 142,5 dolara u kešu ili 0,2520 akcija kompanije Broadcom za svaku deonicu koju imaju u softverskoj kompaniji, što je premija od 33 odsto na njenu vrednost pre početka prošlonedeljnih pregovora, piše Financial Times, a prenosi Biznis.rs.

Ovim ugovorom proizvođač poluprovodnika transformisaće se u diverzifikovanu tehnološku kompaniju, čije će poslovanje uključivati i mikročipve i računarske usluge “na oblaku”.

Milijarder na čelu Broadcoma Hok Tan istražuje opcije za ugovore sa softverskim kompanijama još od kada je Donald Tramp blokirao njegov pokušaj da otkupi kompaniju Qualcomm zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Ugovorom sa VMware, Tan preuzima jednu od najvrednijih i najprofitabilnijih softverskih kompanija.

Pre nego početka pregovora o kupovini, vrednost akcija kompanije VMware pale su za otprilike polovinu u odnosu na vrhunac iz 2019. godine i 20 odsto ispod vrednosti s početka godine.

Tags
Back to top button