U Srbiju dolaze Mercedes i Toyota? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

U Srbiju dolaze Mercedes i Toyota?

Srpski zvaničnici pregovaraju, prema izvorima Nedeljnika, s predstavnicima nemačkog Mercedesa i japanske automobilske kompanije Toyota o otvaranju njihovih auto-fabrika u Srbiji.

Ni Srbija ni Mercedes nisu isti kao pre 15 godina kad je taj automobilski div „otkačio“ Srbiju i izgradio fabriku u Mađarskoj, naveo je u tekstu za Nedeljnik novinar Miša Brkić, ističući da je ta nemačka kompanija daleko odmakla u elektrifikaciji automobila, a u Srbiji je stasala klasa IT radnika sposobnih da rade u tehnološkim auto-kompanijama.

„Pregovori uveliko traju s nekoliko svetskih proizvođača automobila. Najdalje se otišlo u pregovorima s Mercedesom“, potvrdio je u trećoj nedelji maja visoko pozicionarni funkcioner administracije u Beogradu.

Mercedes i šargarepa

Da se pregovara potvrdio je za Nedeljnik i dobro obavešteni preduzetnik uključen i u nemačku i srpsku poslovnu zajednicu.

„Iz ovako šture informacije teško je bilo šta zaključiti. Ne zna se koji je rang (nivo) menadžmenta-pregovarača Mercedesa, nepoznato je o kojoj se vrsti fabrike pregovara (automobila, dostavnih vozila, motora, delova ili baterija), a može se spekulisati da li je pojava Mercedesa neka vrsta ‘šargarepe’ u političkom paketu Nemačke i EU, namenjenom Srbiji“, naveo je Nedeljnik.

Toyota u Inđiji?

U tekstu se navodi i izjava predsednika opštine Inđije Vladimira Gaka da je “velika japanska automobilska kompanija poslala je pismo o namerama opštini Inđija” u kome traži detaljnije izmene Prostornog plana placa na kome treba da se gradi fabrika automobila vredna milijardu evra.

“Ono što se šuška od januara u beogradskoj poslovnoj zajednici) da se iza buduće fabrike automobila u Inđiji krije japanska kompanija Toyota. Pitanje koje visi u vazduhu dok ne stigne više informacija o ovom aranžmanu jeste da li je Toyota procenila da joj trebaju novi kapaciteti (pored fabrika u Turskoj i Češkoj) za “napad” na evropsko tržište i veruje da je Srbija dobro mesto za tu strategiju”, navodi se u tekstu u novom broju Nedeljnika.

Tags
Back to top button