Rekordna akvizicija Broadcom-a, u igri 61 milijarda dolara – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Rekordna akvizicija Broadcom-a, u igri 61 milijarda dolara

Broadcom će kupiti VMvare gotovinskom transakcijoom od 61 milijarde dolara, na osnovu zaključne cene običnih akcija Broadcoma 25. maja 2022, objavile su juče kompanije.

Dogovor bi bio jedna od najvećih tehnoloških akvizicija svih vremena – iza Microsoftovog ugovora od 69 milijardi dolara na čekanju za kupovinu Activision Blizzarda, te Dell-ove kupovine EMC-a od 67 milijardi dolara 2016. godine.

Akcije Broadcoma juče su porasle za 3,5 odsto, dok su akcije VMvare-a završile dan u porastu za 3,1 odsto, piše CNBC.

Broadcom-ova kupovina VMvare-a će pomoći kompaniji da diverzifikuje svoju osnovnu delatnost projektovanja i prodaje poluprovodnika u softver za preduzeća, koji može imati veće marže. VMvare-ove proizvode koriste preduzeća za efikasnije pokretanje sopstvenih servera, kao i servera u oblaku.

Broadcom je najaktivnija kompanija za proizvodnju poluprovodnika i strateški je koristila spajanja kako bi podstakla svoj rast poslednjih godina. Prethodno je kupio CA Technologies 2018. za 18,9 milijardi dolara i Simantec 2019. za 10,7 milijardi dolara.

Ali Broadcom nije napravio veliku akviziciju od 2019. U martu je generalni direktor Broadcoma Hok Tan rekao da kompanija ima „kapacitet da obavi akviziciju dobre veličine“.

Broadcom je planirao da kupi Kualcomm 2018. godine za 117 milijardi dolara, pre nego što je dogovor omeo tadašnji predsednik Donald Tramp, koji je izrazio zabrinutost za nacionalnu bezbednost tim potezom.

VMvare se izdvojio iz Dell-a krajem prošle godine u pokušaju da isplati dug. Dell je prvobitno kupio kompaniju kada i EMC. Majkl Del, osnivač i izvršni direktor Della, poseduje oko 40 odsto VMvare-a.

Izvor: Blic

Tags
Back to top button