Mađarska: Gorivo za strance skuplje oko 40 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mađarska: Gorivo za strance skuplje oko 40 odsto

Strani vozači u Mađarskoj od danas moraju da plate mnogo višu cenu za benzin nego mađarski državljani, a mediji pišu da je reč o razlici od oko 40 odsto.

Uredba je juče objavljena u mađarskim Narodnim novinama malo pre ponoći. Prema njoj, automobili sa stranim registarskim oznaka više neće moći da toče gorivo po zvaničnoj ceni od 480 forinti (1,22 evra) za 95-oktanski benzin i dizel, već će stranci morati da kupuju gorivo po tržišnoj ceni koja je oko 40 odsto veća.

Vlada premijera Viktora Orbana uredbom je odredila cenu goriva prošlog novembra i ona važi do 1. jula. Njome želi da se osigura da vozači ne osete globalni porast cena energenata.

Do sada su i strani automobili mogli da pune gorivo po istoj ceni, ali su vladini predstavnici juče iznenada objavili da će za strance od danas važiti tržišna cena, navodi Reuters.

Tako su sinoć zabeležene gužve na benzinskim stanicama blizu mađarske granice s Austrijom i Slovačkom, jer su građani tih zemalja nastojali da iskoriste zadnju šansu da kupe jeftinije gorivo, navodi agencija dpa.

Zbog različitog tretmana državljana drugih zemalja EU-a na benzinskim stanicama, postavlja se pitanje da li Mađarska, kao članica EU-a, krši evropska pravila o zabrani diskriminacije. Šef Orbanovog kabineta Antal Rogan priznao je sinoć da bi to mogao biti predmet rasprave s Briselom.

Tags
Back to top button