Lagard: Kamatne stope ostaju visoke – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Lagard: Kamatne stope ostaju visoke

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde) pozvala je na „upornu“ akciju ECB kako bi se izbeglo povećanje plata u evrozoni za 14 odsto do 2025. godine, što bi podstaklo visoku inflaciju.

Govoreći na godišnjoj konferenciji u Sintri u Portugalu, Lagard je istakla da je evrozona pogođena „preklapajućim inflantornim šokovima od kraja pandemije“, prenosi Financial Times.

Prema njenim rečima, ako bi kompanije zadržale četvrtinu marže izgubljenog profita zbog povećanja troškova rada, što ECB očekuje u narednim godinama, to bi zadržalo inflaciju na oko tri odsto u 2025. godini. „Iako trenutno ne vidimo spiralu plata i cena, što duže inflacija ostaje iznad cilja (do dva odsto) takvi rizici postaju veći“, navela je Lagard.

Budući da je inflacija u evrozoni ušla u novu fazu koja bi mogla da se oduži neko vreme, ECB će morati da zadrži svoju strogu monetarnu politiku povećanja kamatnih stopa. „Malo je verovatno da će ECB u bliskoj budućnosti moći sa punim poverenjem da izjavi da su maksimalne kamatne stope dostignute“, navela je predsednica ECB, prenosi Reuters.

Centralna banka evrozone podizala je kamatne stope na svakom sastanku u proteklih godinu dana, povećavajući stopu na depozite na 3,5 odsto i najavila dalje zaoštravanje politike u cilju obuzdavanja inflacije. Relativno brz rast plata sada stvara inflatorni pritisak, jer zaposleni traže nadoknadu zarade koju je pojela inflacija, a taj proces pojačan je nižim rastom produktivnosti od očekivanog.

Tags
Back to top button