Srpski Fijat ima novog direktora, ključna uloga za fabriku u Kragujevcu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Srpski Fijat ima novog direktora, ključna uloga za fabriku u Kragujevcu

Kompanija Stelantis saopštila je da je Jovica Jovanović imenovan za industrijskog direktora u Srbiji i da će biti direktno zadužen za proizvodnu lokaciju Stelantisa u Kragujevcu.

Jovanović je bio na poziciji globalnog direktora procesnog inženjeringa i kasnije regionalnog direktora za Evropu poslovnih jedinica Preseraja i konstrukcije alata.

“Biće na čelu fabrike u Kragujevcu i zadužen za sveobuhvatno industrijsko prisustvo Stelantisa u Srbiji na putu ka njegovoj novoj održivoj budućnosti”, navodi se u saopštenju.

Direktorka Stelantisove ćerke firme FCA Srbija i direktorka globalne korporativne kancelarije Stelantis, Silvia Verneti, rekla je da je Stelantis 28. aprila najavio da će instalirati novu električnu platformu u Kragujevcu za proizvodnju kompaktnih vozila, počevši od sredine 2024.

“Ovo će pomoći kompaniji da bude na putu ka postizanju 100 odsto prodaje miksa električnih vozila na baterije u Evropi do kraja ove decenije i da dostigne nulte emisije ugljenika do 2038”, navela je Verneti.

Uskoro ime novog automobila

Kako se u saopštenju kaže, Srbija i njena fabrika u Kragujevcu, igraće ključnu ulogu u strateškom planu kompanije “Dare Forward 2030”.

“Novi kompaktni automobil, čije će ime tek biti objavljeno proizvodiće se u fabrici u Kragujevcu, nasledivši trenutnu proizvodnju modela FIAT 500L.”

Fabrika takođe može da bude konfigurisana tako da podrži potencijalne dodatne količine još jednog vozila, na osnovu stalnog poboljšavanja performansi, saopštio je Stelantis.

Stelants je u saopštenju naveo da će se već u ovoj godini videti pokretanje aktivnosti za uspostavljanje proizvodne linije za novu platformu koja će biti pokrenuta 2024. godine.

Odlazak u inostranstvo deo plana transformacije

“Kompanija je već počela da radi na fleksibilnom i agilnom industrijskom ekosistemu u okviru koga će se sprovesti neophodna faza tranzicije, uključujući prekvalifikovanje radnika”, navodi se.

Plan transformacije takođe predviđa dvogodišnje premeštaje u druge Stelantisove fabrike u Evropi, gde je prelazak na elektrifikaciju već počeo, ili programe za napuštanje kompanije.

“Prvi rezultati su vrlo ohrabrujući. Za samo jednu nedelju, 25 odsto pozvanih zaposlenih izrazilo je interesovanje za rad u inostranstvu i više od 100 kolega već je prihvatilo rad u drugim Stelantis fabrikama u Evropi.”

Značajan broj radnih mesta u inostranstvu biće obezbeđen, a pojedinačni intervjui će se nastaviti tokom narednih dana, navodi se u saopštenju Stelantisa.

Izvor: Beta/Bizlife.rs

Tags
Back to top button