EPS kupuje ugalj iz Crne Gore – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

EPS kupuje ugalj iz Crne Gore

Rudnik uglja Pljevlja (RUP) potpisao je ugovor po kome će tonu mrkog lignitnog uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) prodavati za 28,8 evra bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Ugovor su u Beogradu potpisali izvršni direktor RUP-a Milan Lekić i vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević.

Ugovorom je predviđena isporuka prvih 40.000 tona od ukupno planiranih 300.000 tona uglja. Cena uglja je 28,8 evra po toni bez PDV-a za kvalitet toplotne moći od 8.000 kJ/kg, pri čemu se vrši korekcija cene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od 7.000 do 10.0000 kJ/kg”, navodi se u saopštenju.Iz RUP ističu da isti ugalj svom vlasniku – Termoelektrani Pljevlja – prodaju 20 odsto jeftinije, za 23,4 evra po toni, prenosi Bankar.me.

EPS ima obavezu da pljevaljskom rudniku plati i prevoz uglja do železničke stanice u Prijepolju i njegov utovar.

“Danas smo, na obostrano zadovoljstvo, formalizovali saradnju sa jednim regionalnim energetskim gigantom kakav je Elektroprivreda Srbije. Poseban značaj ove saradnje je što smo napravili poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane Pljevlja”, ocenio je Lekić.

On smatra i da je to “zamajac za širenje proizvodnih kapaciteta kompanije koja će i ubuduće biti lokomotiva razvoja pljevaljske, ali i privrede Crne Gore”.

Podsećamo, cene lignita u Evropi trenutno su dvostruko više.

Tags
Back to top button