Svetska banka: Kina postala javno dobro za istočnu Aziju i region Pacifika – Bankar.rs
SVE VESTI

Svetska banka: Kina postala javno dobro za istočnu Aziju i region Pacifika

Kineski ekonomski rast i stabilnost postali su javno dobro za istočnu Aziju i region Pacifika, što pruža stabilnost i podršku regionu, izjavio je ekonomista Svetske banke Aditija Matu.

“Kina postaje sve važnija za ovaj region”, rekao je ekonomista Svetske banke za istočnu Aziju i Pacifik Aditija Matu za kinesku novinsku agenciju Sinhua.

Kina i dalje najviše doprinosi globalnom rastu i takođe je značajan izvor finalne potražnje za zemlje u regionu, sa oko desetinom ukupne dodate vrednosti proizvedene u Laosu, Maleziji, Mjanmaru, Tajlandu i Vijetnamu koja se na kraju apsorbuje u Kini, navodi se u nedavno objavljenom ekonomskom izveštaju Svetske banke za istočnu Aziju i Pacifik.

Uprkos negativnim rizicima, uključujući sukob Rusije i Ukrajine, koji bi mogao da dovede do još viših cena robe, smanjenja izvozne potražnje i nestabilnog finansijskog tržišta, ponovnog širenja korona virusa i pooštravanja globalnih finansijskih uslova, Matu je rekao da Kina ima politički prostor i kapacitet da odgovori na šokove.

Nijednoj zemlji neće biti lako da se nosi sa trostrukim šokovima, rekao je on, dodajući da se “na sreću, Kina ponaša mudro i ima potencijal da se mudro ponaša”.

On je rekao da je Kina sprovela ograničenja u fiskalnoj i monetarnoj politici u ranoj fazi pandemije, ostavljajući zemlji prostor za manevrisanje.

Ako Kina obezbedi fiskalni podsticaj, to će koristiti ne samo kineskoj, već i regionalnoj ekonomiji, rekao je on.

Svetska banka vidi tri nove oblasti u kojima postoji mogućnost rasta za region, a to su trgovina, digitalne tehnologije i zelena proizvodnja.

Matu je savetovao donosioce odluka da zadrže trgovinu otvorenom.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button