Očekuje se više od 900.000 srpskih turista u Grčkoj tokom leta – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Očekuje se više od 900.000 srpskih turista u Grčkoj tokom leta

Slično prethodnim godinama, Grčka je i ove letnje sezone, sudeći bar po incijalnom interesovanju srpskih turista, među top destinacijama kada je reč o letovanju, i to iz nekoliko razloga.

Nije tu reč samo o tome da su srpski turisti navikli da letuju u Grčkoj, niti su cene jedan od glavnih razloga zašto biraju baš nju, već u prvom redu to što je ova zemlja ukinula gotovo sve protivepidemijske mere. Sekundarni razlozi mogli bi biti, između ostalog, ukidanje rominga, ali i mogućnost pronalaska povoljnijeg aranžmana u odnosu na druge zemlje.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže direktorka Grčke nacionalne turističke organizacije Angela Varela, Grčka je omiljena turistička destinacija srpskog naroda, a naši turisti se u njoj osećaju kao kod kuće jer su dobrodošli u „lokalnim zajednicama i turističkim preduzećima.“

„Srpski turisti su dugi niz godina lojalni grčkim letnjim destinacijama i verujemo da ćemo tokom tekuće turističke sezone dostići nivoe turističkih tokova iz Srbije u 2019. godini. Procena srpskih turoperatera i turističkih agencija je da će ove godine u Grčku putovati više od 900.000 Srba“, kaže Varela.

Kada je reč o cenama, naša sagovornica ističe da je globalna kriza uticala na troškove života širom sveta, ali dodaje da su grčke turističke destinacije idealne za svaki novčanik.

„Turisti iz Srbije će se možda divno provesti u Grčkoj jer su u isto vreme mogli da potroše manje ili više novca u skladu sa budžetom za odmor. Ponuda turističkih proizvoda je evoluirala tokom prošle godine tako da, uprkos vašem budžetu, možete pronaći izbor koji je i finansijski zadovoljavajući, a bez gubljenja jedinstvenosti grčkih iskustava“, kaže ona.

Prema rečima naše sagovornice, u 2020. i 2021. godini broj dolazaka je, zbog protivepidemijskih mera bio znatno smanjen. Za razliku od toga, ona ističe da je ukidanje ovih mera zapravo početak nove ere za društvo u celini, kao i povratak u normalu turizma između ostalih osnovnih delatnosti.

„Ove godine, pored PCR testa ili sertifikata o vakcinaciji itd, jedini uslov za putnike je pasoš“, kaže ona.

Koliko to ide naruku sprskim turistima?

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže Vera Krstić iz Udruženja turističkih agencija Srbije (UTAS), još uvek ne postoje informacije sa terena o cenama u restoranima, kafićima i drugim uslugama na destinacijama, budući da su aranžmani tek počeli da se realizuju, a putnici još uvek nisu podelili iskustvo sa agencijama.

Ono što je sigurno, kada je o cenama reč, je da su sami aranžmani zabeležili poskupljenje u odnosu na prošlu godinu – u skladu sa krizom, ali i destinacijom i kvalitetom usluga i smeštaja.

„Najam apartmana za deset dana se kreće od 400 evra pa naviše, u skladu sa destinacijom i džepom turista“, kaže ona.

Kako dodaje, ima aranžmana i za one sa plićim džepom, te se tu, poslovično, radi o skromnijem smeštaju.

„I dalje je najjeftinija Olimpska regija (Paralia, Olympic Beach, Nei Pori, Platamon, Leptokaria, Korinos, Litohoro) i regija Sveti Đorđe (Vrasna Paralia i Nea Vrasna, Stavros i Asprovalta)“, kaže Krstić.

Na pitanje koliko bi odobrenje zahteva srpske strane za ukidanje rominga između Srbije i Grčke, čije razmatranje je obećao grčki ministar turizma Vasilis Kikilias (Vassilis Kikilias), nakon sastanka sa srpskom ministarkom turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić, moglo da utiče na povećano interesovanje srpskih turista i koliko bi u tom slučaju koštao odlazni i dolazni telefonski saobraćaj, naša sagovornica kaže da ne očekuje da to u velikoj meri „podgreje“ interesovanje srpskih turista.

Umesto toga, ona kaže da na interesovanje u velikoj meri utiče odluka Grčke o ukidanju gotovo svih protivepidemijskih mera za sprečavanje širenja korona virusa, kao i da će od 1. juna biti ukinuta i mera zabrane nošenja maski u zatvorenom prostoru.

„Rebrendirali smo Grčku kao bezbednu destinaciju. Dobro brinemo o turistima. Zdravstvene vlasti kažu da pandemija opada, u dobrom smo položaju kao i Srbija i optimistični smo za leto, ali uvek smo u pripravnosti ako se situacija pogorša. Od 1. juna maske nisu obavezne u zatvorenom, ali u Grčkoj su leti svi napolju“, rekao je ministar Kikilias agenciji Beta.

Vera Krstić ističe i da se maske ne nose ni u Turskoj, gde je potrebna samo potvrda o vakcinaciji ili negativan test.

„Turistima je privlačnije putovanje bez stresa koji stvara primena protivepimijskih mera, te su im atraktivnije destinacije sa slobodnim režimom“, kaže ona.

Iako je početak sezone, te ne mogu da se dobiju precizni podaci o broju putnika, naša sagovornica kaže da je veliki broj ljudi zainteresovan za putovanje što obećava kada je reč o ovoj sezoni koja će, kako kaže, biti bolja i od prošle, a naročito od pretprošle godine.

„Ukoliko ne dođe do izmena uslova za ulazak u zemlju, očekuje se dobra sezona“, naglašava.

Manji uticaj od samih korona mera imalo je poskupljenje, budući da nije u velikoj meri doprinelo smanjenju interesovanja, zaključuje Krstić.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button