IFC investira 18,5 miliona evra namenjenih za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća – Bankar.rs
ANALIZEKOMPANIJESVE VESTI

IFC investira 18,5 miliona evra namenjenih za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća

Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupe Svetske banke, investira 18,5 miliona evra u Evropski fond za Jugoistočnu Evropu (EFSE). Ova investicija namenjena je za kreditiranje mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP) preko banaka i mikrofinansijskih institucija u 14 zemalja Evrope i Centralne Azije (ECA).

EFSE je najveći regionalni mehanizam za finansiranje MMSP, saopštio je IFC.

“Investicija IFC-a će omogućiti da finansiranje za ove kategorije u ECA regionu bude dostupnije nego ranije. Krajnji korisnici biće MMSP i lica kojima je trenutno finansiranje ograničeno, nepouzdano ili nemaju mogućnost za to”, kaže se u saopštenju i ukazuje da su MMSP “motori” ekonomskog rasta i važni pokretači zapošljavanja u ECA regionu.

Pristup finansiranju ostaje ključna prepreka njihovom rastu, kažu u IFC-u i navode da je istraživanje pokazalo da 27 odsto MMSP u ECA regionu nemaju zadovoljene potrebe za finansiranjem, s procenom da im nedostaje oko 740 milijardi dolara neophodnih za finansiranje.

“IFC investicija će podstaći veću konkurentnost na tržištu, pokazaće održivost finansiranja u lokalnoj valuti, i omogućiti inovaciju proizvoda među kreditorima”, kaže se u saopštenju i dodaje da ova investicija dobija na značaju u vremenu COVID-19 pandemije i njenog, kako se navodi, katastrofalnog uticaja na MMSPu regionu.

Ovim biznisima sada je potrebna hitna podrška da opstanu u momentu krize i sačuvaju radna mesta, kažu u IFC.

Komentarišući ovu investiciju, Vitorio di Belo, zadužen za regionalnu industriju u IFC-u, kaže da se ovim projektom podržavaju pružaoci finansijskih usluga.

“Projektom podržavamo pružaoce finansijskih usluga koji podmiruju potrebe u MMSP segmentu, uključujući i kroz finansiranje lokalnom valutom, istovremeno osnažujući operativni kapacitet i održivo poslovanje kompanija u koje EFSE ulaže. Ova investicija doprineće kontinuiranom sprovođenju IFC-ove strategije finansijske inkluzije Grupe Svetske banke”, naveo je di Belo.

Blic

Tags
Back to top button