Pomoć za 1.400 domaćih preduzeća kreće u junu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Pomoć za 1.400 domaćih preduzeća kreće u junu

Pomoćnik ministra finansija, Ognjen Popović, izjavio je danas za Tanjug da ćesredstva iz Garantne šeme 2, namenjena za oko 1.400 preduzeća koja imaju problema u poslovanju sa Ukrajinom, Rusijom i Belorusijom – biti dostrupna početkom juna.

– Više od 400 miliona evra će biti na raspolaganju, a pomoć je namenjena svim kompanijama koje imaju problema zbog situacije u Ukrajini. Njima je sada omogućeno da direktno kreditima sa garancijom države kroz Garantnu šemu 2 refinansiraju svoje obaveze iz Garantne šeme 1 koja je krenula za vreme kovida – rekao je Popović.

Napomenuo je da će preduzeća imatiznatno bolje uslove da prebrode krizu, jer dobijaju 18 meseci do dve godine grejs perioda i otplatu na pet godina.

“Tehnički, sada kada jeusvojeno na vladi, za dve nedelje biće potpisan aneks sa bankama i klijenti će moći da se obrate svojoj banci u kojoj imaju obaveze, kako bi refinansirali ta sredstva već od početka juna – najavio je Popović.

Dodao je da je limit sredstava koje jedno preduzeće može da koristi po ovoj garantnoj šemi propisan Zakonom o drugoj garantnoj šemi i iznosido tri miliona evra ili 30 odsto obrta firme u 2019. godini.

(Tanjug)

Tags
Back to top button