Indeksi azijskih tržišta porasli, Kina smanjila kamatu – Bankar.rs
BERZASVE VESTI

Indeksi azijskih tržišta porasli, Kina smanjila kamatu

Na azijskim berzama u petak su cene deonica porasle, nakon oštrog pada dan pre, jer je ulagače ohrabrilo smanjenje ključne kamate u Kini, što bi trebalo da bude podsticaj na drugu po veličini svetsku ekonomiju.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1,4 odsto, nadoknadivši veći deo jučerašnjih gubitaka.

Pritom je na tokijskoj berzi Nikkei indeks porastao 1,2 odsto, dok su cene deonica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 1,1 i 1,8 odsto.

Dobro raspoloženje na berzama posledica je odluke kineske centralne banke o smanjenju ključne dugoročne kamatne stope za 0,15 postotnih bodova, više nego što se na tržištu očekivalo.

Očekivalo se i smanjenje kratkoročne kamate, ali monetarne vlasti odlučile su da je ostave nepromijenjenu.

Analitičari kažu da bi smanjenje dugoročne kamate, koja pored ostalog utiče na određivanje kamata na hipotekarne kredite, trebalo bi da ublaži oštro usporavanje rasta kineske ekonomije, izazvano restriktivnim merama u cilju suzbijanja koronavirusa.

„To sigurno nije dovoljno da bi uklonilo sve prepreke rastu privrede u drugom kvartalu, ali predstavlja potez u pravom smeru, pa se ulagači nadaju daljem popuštanju monetarne politike u idućem razdoblju“, kaže Karlos Kazanova ekonomista u Union Bancaire Privee.

A kineska centralna banka ima prostora za nove podsticaje jer inflacija u Kini nije tako visoka kao u zapadnim zemljama.

Tags
Back to top button