Banka zaposlenima uvela pravo na neograničeni godišnji odmor – Bankar.rs
BANKESVE VESTI

Banka zaposlenima uvela pravo na neograničeni godišnji odmor

Američka investiciona banka Goldman Saks saopštila je svojim starijim (senior) bankarima da će im biti dozvoljeno da odu na odmor koliko god žele kako bi mogli da se “odmore i napune baterije”.

Prema novoj šemi “fleksibilnog odmora” koja je uvedena od 1. maja, partneri i generalni direktori biće slobodni da “uzmu slobodno vremene kada je to potrebno neke posebne dozvole” rekla je banka sa Volstrita osoblju u dopisu prošlog meseca.

Takođe, više mlađih bankara, koji će i dalje imati pravo da uzmu samo fiksni broj plaćenih slobodnih dana, dobijaju najmanje dva dodatna dana godišnjeg odmora. Precizni detalji regresa za svaki region biće saopšteni posebno, rekli su zaposlenima u banci.

Od 2023. godine zaposleni na svim nivoima će morati da provedu najmanje tri nedelje van posla godišnje, uključujući najmanje jednu punu nedelju uzastopnih slobodnih dana.

Promene nakon “nehumanih uslova”

Promene su usledile nakon ispitivanja Goldmanovih radnih praksi prošle godine kada je grupa mlađih analitičara investicionog bankarstva rekla menadžmentu da rade u “nehumanim“ uslovima, radeći u proseku 95 sati nedeljno sa pet sati sna noću.

Analitičari su predstavili predloge kao što je ograničavanje radne nedelje na 80 sati i poštovanje postojeće politike da mlađi bankari ne bi trebalo da rade između petka u 21 čas i nedelje ujutru.

U dopisu osoblju Goldman je rekao da je “posvećen da zaposlenima pruži različite povlastice i ponude kako bi osigurao blagostanje”.

“Pošto nastavljamo da brinemo o našim ljudima u svakoj fazi njihove karijere i fokusiramo se na iskustvo naših partnera i generalnih direktora, sa zadovoljstvom najavljujemo poboljšanja i promene u našem globalnom programu odmora koji je osmišljen da dodatno podrži slobodno vreme za odmor i napuniti“, pisalo j

Goldman Saks će ovo primenjivati širom sveta

Ukidanje ograničenja na količinu plaćenih dana odmora koje stariji bankari mogu uzeti primenjivaće se širom sveta.

Promene koje je izvršio Goldman dolaze u trenutku kada se banke upuštaju u “otimanje” za talente kojd je rezultiralo velikim povećanjem plata i novim inicijativama za poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života.

Izvor: BIZLife

Tags
Back to top button