Izvoz srpske robe u Kinu povećan 213 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASVE VESTI

Izvoz srpske robe u Kinu povećan 213 odsto

Međunarodni sajam investicija i trgovine CIFIT u kineskom gradu Sjamen prilika je da se Srbija predstavi kao investiciona i turistička destinacija. Da postanemo vidljiviji kineskom tržištu, privučemo nove ulagače, ali i sklopimo direktne trgovačke aranžmane.

Svečanim otvaranjem srpskog paviljona u nedelju je u Sjamenu, u provinciji Fuđijen, počeo CIFIT 2019, na kojem je Srbija počasni gost.

– Trgovina je jedna od oblasti u kojima sarađujemo i ovo je odlična prilika da se uspostave direktni kontakti privrednika budući da Srbija oko 50 odsto kineske robe uvozi iz drugih zemalja – rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić, koji predvodi našu delegaciju. – To povećava cenu proizvoda i zato je bolje da uvozimo robu iz prve ruke nego preko Nemačke, Holandije, Slovenije, Hrvatske, kao što je sada slučaj. Verujem da na ovom sajmu može doći do novih ugovora i dogovora o saradnji.

Kina u Srbiji najviše investira u infrastrukturu. Ukupna vrednost svih projekata koji se zajednički realizuju je oko 7,5 milijardi evra.

– Izvoz srpske robe u Kinu u prvoj polovini ove godine porastao je za 213 odsto – dodao je Ljajić. – Još imamo veliki deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom. Nije realno očekivati da postoji balans zbog veličine zemalja i naših ekonomija, ali ohrabruje činjenica da u prvoj polovini ove godine imamo toliki rast izvoza. Dve kineske kompanije su u prva tri izvoznika u Srbiji, što je veliki uspeh i za te kompanije, ali to govori i o poslovnoj klimi i ambijentu u našoj zemlji.

Sve zemlje se bore da privuku turiste iz Kine. Svake godine više od 150 miliona Kineza putuje širom sveta. Po broju dolazaka u Srbiju kineski turisti su ove godine na prvom mestu.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su članovi delegacije Srbije i zvaničnici kineske provincije Fuđijen na čelu sa partijskim sekretarom provincije Juom Vejgvom. U srpskoj delegaciji su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić. Sajam traje do 11. septembra, a na prostoru od oko 50.000 kvadratnih metara predstavlja se oko 8.000 izlagača iz 48 zemalja.

Investicione potencijale Srbije predstavljaju kompanije kao što su “Putevi Srbije”, “Koridori Srbije”, “Dunav osiguranje”, Institut za fiziku, Turistička organizacija Srbije i nekoliko srpskih vinarija. Među promoterima naše zemlje su i četiri kineske kompanije koje posluju u Srbiji – “Ziđin”, CBIS, CRBC, “Šangdong Linglong”.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button