Mali ponovio računicu o rastu penzija za 55,8 odsto, ali ponovo uračunao i mesec viška – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Mali ponovio računicu o rastu penzija za 55,8 odsto, ali ponovo uračunao i mesec viška

Ministar finansija Siniša Mali gostujući na TV Pink ponovio je svoju računicu po kojoj će penzije za „dve godine“ biti uvećane za 55,8 odsto, ali je tu ponovo uračunao i januar 2024. godine.

On je ponovo pokušao da objasni rast penzija oko kojih je prethodnih dana bilo dosta polemike, a o čemu je i Danas pisao.

„Prošle godine mi smo povećali penzije 5,5 odsto, pa je bila vanredna indeksacija u novembru od devet odsto, pa smo ih povećali za još 12,1 odsto u januaru ove godine, evo sad vanredna indeksacija od 5,5 odsto i još povećanje od 14,5 odsto. To je za samo dve godine povećanje od 55,8 odsto“, ponovio je ministar svoju raniju računicu.

On je najavio i nova povećanja penzija.

„Od 1. oktobra krećemo sa vanrednom indeksacijom penzija, još 5,5 odsto povećanje penzija, a od 1. januara još najmanje 14,5 odsto idemo sa povećanjem penzija“, obećao je ministar.

On je uporedio i koliko je penzija iznosila pre, a koliko će biti.

„Penzija je 2012. godine bila 204 evra, a sa ovim povećanjem u januarau, za pet meseci, biće 390 evra“, naveo je Mali.

On je podsetio i na povećanje plata u javnom sektoru.

„Od 1. septembra za naše prosvetare i medicinare povećanje plata 5,5 odsto i to povećanje plata na 12,5 odsto, koje smo povećali od januara ove godine. Od prvog januara naredne godine, još 10 odsto za njih i za sve zaposlene u javnom sektoru“, rekao je Mali.

On je ponovio i da će do kraja septembra biti isplaćeno svakoj majci po 10.000 dinara, ukoliko zakon prođe u Skpštini Srbije.

Mali je pozvao sve majke da se od 20. avgusta do 20. septembra prijave na sajtu Uprave za trezor za ovu pomoć.

Kako je objasnio, milion i stodevedest hiljada deca će dobiti ovu pomoć od države.

On je naglasio da Srbija u ovom trenutku stoji mnogo bolje od nekih razvijenih zemalja kada su finansije u pitanju.

„Uprkos krizi, mi nismo stali ni sa jednom investicijom“, rekao je on.

„Imamo novca zato što smo prošli veoma teške reforme fiskalne konsolidacije. Ovi razultati ekonomske politike nisu slučajni“, kazao je Mali.

„2012. godine Srbija je bila na ivici bankrota, nismo imali ni da isplatimo penzije, a sada 2027. postajemo centar sveta. Izgradićemo nove kapacitete i nove hotele“, rekao je Mali.

Podsećamo, Mali je reagovao na tekst u Danasu, koji se osvrće na njegovu izjavu da je rast penzija u Srbiji za dve godine preko 55 odsto, te da je to više od skoka inflacije.

Danas je, poredeći prosečne penzije u proteklom periodu, izračunao da su u poslednje dve godine penzije u Srbiji porasle oko 29 odsto, uz ocenu profesora FEFA Gorana Radosavljevića da bi penzije do kraja godine morale izuzetno mnogo da se povećaju da bi se stiglo do 55 odsto koliko tvrdi Mali.

Ministar je zatim promenio računicu, pa je tako u  „dve godine“ uračunao 25 meseci kako bi pokušao da objasni svoje ranije izjave.

Danas

Tags
Back to top button