Bitcoin suviše neefikasan da bi bio sredstvo plaćanja – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Bitcoin suviše neefikasan da bi bio sredstvo plaćanja

Bitcoin nema budućnost kao sredstvo plaćanja zbog svoje neefikasnosti i visokih ekoloških taksi, navodi jedan od najuticajnijih direktora u kripto industriji.

Osnivač kripto menjačnice FTX Sem Bankman Frid (Sam Bankman-Fried) izjavio je da proof-of-work (PoW), sistem validacije blokčejn transakcija koji podržava bitcoin, ne bi mogao da podnese milione transakcija koje su potrebne kako bi kriptovalute postale efikasno sredstvo plaćanja, piše Financial Times.

“Bitcoin mreža nije mreža za isplate i skaliranje”, rekao je Bankman Frid, komentarišući brzorastuće tržište kriptovaluta koje je teško pogođeno rasprodajama i povlačenjima novca, uzrokujući pad vrednosti bitcoina više od 35 odsto od januara.

Ipak, neki kripto entuzijasti još uvek vide bitcoin kao način za obavljanje svakodnevnih transakcija.

Zemlje poput El Salvadora i Centralnoafričke Republike su uvele bitcoin kao legitimno sredstvo plaćanja, ali najnovija istraživanja iz Sjedinjenih Američkih država pokazuju da ljudi, pored svih mera koje je vlada uvela kako bi ih ohrabrila da koriste ovu valutu, još uvek zaziru od nje.

Tridesetogodišnji milioner, koji je proširio poslovanje kompanije FTX pretvorivši je u jednu od najvećih kripto menjačnica na svetu, izjavio je se od alternativnih tipova blokčejna, kao što je proof-of-stake (PoS), ili neke druge tehnološke inovacije može očekivati da stvore funkcionalnu kripto sistem plaćanja.

“Sistemi preko kojih obavljate milione transakcija u sekundi moraju biti ekstremno efikasni, lagani i sa nižim troškovima energije. Proof-of-stake mreže to jesu”, rekao je Bankman Frid. Njegova kritika bitcoina još više naglašava ekološku zabrinutost vezanu za količinu energije koja je potrebna da bi PoW sistem radio.

Neki evropski zakonodavci su se zalagali za zabranu ovih sistema zbog emisija ugljenika.

“Ne mislim da ovo znači da bitcoin treba da nestane”, rekao je Bankman Frid, dodajući da bi ova kriptovaluta mogla da ima budućnost kao “digitalna imovina, roba ili sredstvo za skladištenje vrednosti” slično zlatu.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button