Srbija sada više izvozi u BiH, nego u Rusiju i Kinu zajedno – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Srbija sada više izvozi u BiH, nego u Rusiju i Kinu zajedno

Koliko je važna regionalna saradnja, pa samim tim i inicijativa Otvoreni Balkan, govori podatak da Srbija trenutno više izvozi u Bosnu i Hercegovinu, nego u Rusiju i Kinu zajedno, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović.

Vlahović je naveo da su dobre naznake iz Podgorice da i Crna Gora razmišlja o pridruživanju toj inicijativi.
“Verujem da će se u dogledno vreme i Kosovo pridružiti toj inicijativi, a videćemo da li će BiH uspeti da definiše jedinstven stav”, rekao je Vlahović tokom skupa “Strateški ekonomski razgovori” u Istri u organizaciji SEEBDN.
Na pitanje da li bi Otvoreni Balkan, posebno u vreme krize, mogao region da učini otpornijim, Vlahović kaže da o značaju te inicijative najbolje govori primer Srbije koja u ovom trenutku izvozi više u BiH, nego u Rusiju i Kinu zajedno.
“Za nas je BiH, u izvoznom smislu, značajnija nego tržište Kine i Rusije”, kazao je on.
Vlahović navodi da je Otvoreni Balkan veoma važan jer podrazumeva slobodan protok robe, ljudi, usluga, kapitala, priznavanje diploma i druge pogodnosti.
“Jasno je da u nekim industrijama već danas imamo veliki nedostatak radne snage, a uz ovu inicijativu bi iz regiona mogle da se podmire sve potrebe u samom regionu”, rekao je Vlahović.
Izvor: Nezavisne novine
Tags
Back to top button